Netwerken: contacten onderhouden en hernieuwen

Bij het woord ‘netwerken’ denken we vaak aan het leggen van nieuwe contacten. Vaak wordt vergeten dat netwerken niet alleen gaat over het leggen van nieuwe contacten, maar ook het onderhouden van bestaande contacten. Juist uit warme, bestaande contacten, komen vaak nieuwe ideeën en nieuwe opdrachten.

Het hernieuwen van oude contacten

Loop eens door je LinkedIn relaties, bekijk oude adresboekjes (als je die nog hebt), scroll door de contacten op je mobiele telefoon of pak een oude agenda er bij om te kijken wie je allemaal ook al weer kent. Waarschijnlijk kom je namen tegen van mensen die je al langere tijd niet meer hebt gesproken: een oud-collega met wie het contact is verwaterd; een vriend die je uit het oog bent verloren. Neem contact met hem of haar op en vraag wat ze nu bezig houdt, hoe het gaat met de familie, de hobby’s en haal gemeenschappelijke herinneringen op. Zo bouw je het contact weer op. Wie weet brengt dit contact je iets voor in de toekomst en je houdt er minimaal een leuk gesprek aan over.

Wees oprecht geïnteresseerd in de ander

Het hernieuwen, opbouwen en uitbouwen van een contact werkt alleen als je ook oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Door samen (al dan niet online) af te spreken en oprecht belangstelling te tonen in de ander ontstaat een warme band. Door niet alleen op te bellen als je die ander nodig hebt, maar spontaan zonder reden te bellen, of juist op voor de ander belangrijke momenten, zal de ander blij zijn van je te horen. Stel, voordat je contact gaat leggen, jezelf daarom de volgende vraag: ‘wat interesseert jou in die andere persoon?’ of anders geformuleerd: ‘waarom wil je eigenlijk contact leggen?’

Vind je het, net als ik, lastig om verjaardagen, kindernamen en andere belangrijke persoonlijke informatie te onthouden, dan zou je kunnen overwegen er aantekeningen van te maken of een notitie in je agenda. Zo vergeet je niet om even te bellen na een belangrijke presentatie of op iemand zijn verjaardag. En door te delen over wat je beiden interessant vindt, is het makkelijker om de informatie te onthouden. Dus deel dat leuke nieuwtje over jullie gemeenschappelijke interesse, stuur het nieuwsbericht wat betrekking heeft op het onderwerp van jullie gesprek door.

Reageer als de ander contact zoekt

Interesse tonen is natuurlijk niet alleen zelf initiatief nemen. Reageren op berichten van de ander, hoe weinig tijd je ook hebt, is belangrijk. Door snel te reageren laat je weten dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Maak een afspraak zelfs als je daar niet gelijk zin in hebt. De afspraak hoeft niet morgen, maar kan ook iets verder in de tijd gepland worden.

Veel mensen hebben het erover hoe belangrijk netwerken is als freelancer. Netwerken gaat niet om hoeveel nieuwe mensen je hebt ontmoet, maar om de kwaliteit en diepgang van de relaties. Verdiep daarom de relaties die je al hebt.

Plaats een reactie