Recensie: Lanceer je bedrijf, Bart van den Belt

Lanceer je bedrijf, de basis van zakelijk succes is al weer het tweede boek van Bart van den Belt. In zijn eerste boek ‘ Fluitend veranderen’ geeft hij aan hoe je jezelf kunt veranderen en je doelen kunt realiseren.

Mocht je nu willen veranderen richting Zelfstandig Ondernemer, dan kun je Bart zijn tweede boek lezen.

In dit boek geeft hij in vijf hoofdstukken aan hoe je succesvol je eigen bedrijf kunt lanceren. Maar wat is succesvol eigenlijk?

Lanceer je bedrijf Succesvol

Succesvol is volgens Bart ‘ Kunnen doen wat je leuk vindt, met mensen om wie je geeft, in een omgeving waarin je een verschil kunt maken’ .

Deze definitie van succesvol is een verademing na boeken als ‘ Think and grow rich van Napoleon Hill en ‘ Rijk worden’ van Donald Trump.

Uit je comfortzone

Om succesvol te worden volgens de definitie die Bart geeft in zijn boek ‘ Lanseer je eigen bedrijf’ , en wie wil dat nu niet, is het allereerst belangrijk dat je goed weet wat je wilt. Om hier achter te komen, zul je uit je comfortzone moeten stappen, en je angsten moeten overwinnen. Om je hierbij te steunen deelt Bart zijn eigen verhaal, en geeft hij vijf lessen die hij haalt uit de levens en werkwijze van bekende ondernemers en hun bedrijven.

Ook zul je moeten nadenken over waar je het verschil in wil maken. Hierbij formuleer je je toegevoegde waarde, en ga je nadenken over hoe je die zichtbaar gaat maken. Focus is hierbij essentieel.

Focus

Focus aanbrengen is iets wat iedere ondernemer hoort, maar wat erg lastig is om te doen. Al snel belanden veel ZZP-ers in de valkuil geen ondernemer te zijn, maar een ZZK’er (Zelfstandige Zonder Keuze) of ZZP-er (Zelfstandige Zonder Plan).

Door vanuit je kernwaarden een visie te formuleren en hier duidelijke doelen bij te zetten, met natuurlijk een actieplan voorkom je de valkuilen en wordt je een echte ondernemer. Bart ondersteunt je hierbij door oefeningen in ‘ Lanceer je bedrijf’ , maar ook online biedt hij de nodige (gratis) ondersteunende materialen aan.

 

Zichtbaarheid

Als je weet wat je wilt en je hebt je missie, visie en doelen gesteld, dan wordt het tijd om je aanstaande klanten te informeren. Plaats het bord in de etalage, en zorg dat het een duidelijk bord is. Klanten komen als ze weten wat je doet. Ze komen niet af op een creatieve naam zonder inhoud.

 

Het bord moet natuurlijk ook op de goede plek staan: bij je doelgroep in de buurt. Dit lukt alleen als je weet wie je doelgroep is. En wees daarbij specifiek ‘ alle mensen die een hulpvraag hebben op mijn gebied’ is te algemeen. Gelukkig geeft Bart in ‘ lanceer je bedrijf’  tips hoe je ook in je doelgroep focus kunt aanbrengen. En dan komt een erg leuk stukje: Formuleer je ideale klant. Je doet dit door een of meerdere klantprofiel te maken. Ook hier hoef je niet in het boek te kladderen. Je kunt op de website van Bart een formulier downloaden.

 

Vertel je persoonlijke verhaal

Een goede ondernemer heeft een persoonlijk verhaal. Een tekstschrijver kent iedereen wel, maar iemand die jarenlang verhaaltjes heeft vertelt aan haar broertje en van daaruit doorgegroeid is naar schrijver… Die kent niet iedereen, en zo’n verhaal onthoud je wel!

 

Een goede ondernemer is dus niet bang zichzelf te zijn, en zijn persoonlijke verhaal te vertellen.

 

Prijzen

Als ondernemer reken je prijzen voor je producten of diensten. Je bent uniek, en als mens onbetaalbaar. Durf te vragen wat je waard bent, en pas je service en kwaliteitsniveau aan, aan de prijs. Misschien wil je die ene klant die veel vraagt in weinig tijd en toch weinig betaalt wel helemaal niet!

 

Website

Tegenwoordig kan geen enkele ondernemer zonder website. In het vijfde hoofdstuk geeft Bart een aantal tips waar je op moet letten als je een website op gaat zetten. De belangrijkste: Een website is nooit klaar! En een website is pas goed, als je er klanten door krijgt.

 

Ondernemen is Zaaien

In het laatste hoofdstuk legt Bart uit dat ondernemen niet alleen maar oogsten is. Je zult eerst moeten zaaien. En onderhouden. Hij sluit af met de woorden: Ga niet voor de korte termijn. Kies ervoor om Echt impact te maken voor je klanten en je te onderscheiden door wie je bent. Zaai en vertrouw erop dat je op een dag zult oogsten.

 

Aanrader?

Voor de startende ondernemer is ‘ Lanceer je bedrijf’  een van boeken op de markt die je goed kan ondersteunen bij het opzetten van je eigen bedrijf. Prettig is dat ‘Lanceer je bedrijf’  ondersteund wordt door een website met extra tools, formulieren en informatie.

Daarnaast is het beslist aan te raden een ondernemerscoach te raadplegen en te sparren met collega-ondernemers en mensen uit je vakgebied.

Je kunt het boek online bestellen op managementboek.nl
Lanceer je bedrijf

 

Over de auteur

Bart van den Belt is spreker, trainer en ondernemer. Na een succesvolle carrière als entertainer is hij sinds 2010 actief als spreker en trainer. In 2014 heeft hij besloten een nieuwe stap te maken: startende ondernemers helpen door ondernemen eenvoudig maken. In 2014 schreef hij zijn eerste boek ‘ Fluitend Veranderen’ . ” Lanceer je eigen bedrijf’  is het tweede boek dat Bart geschreven heeft.

Plaats een reactie