Wat kun je als freelancer met AI (Artificial Intelligence)?

Het is niet de meest slimme die overleeft, noch de meest sterke. Degene die zich het best kan aanpassen aan de veranderende omgeving heeft de grootste kans op overleven

Een van de meest invloedrijke veranderingen van de laatste tijd is de opkomst van Artificial Intelligence (AI), meer specifiek generatieve AI. ChatGPT is een van de meest bekende voorbeelden, maar inmiddels zijn er vele varianten.  Generatieve Artificial Intelligence verandert het werk van freelancers. Er kunnen opdrachten bijkomen, de manier waarop je werkt kan veranderen en er kan extra of ander werk bijkomen.

Wat is AI?

Machines, software, robots en andere apparaten met kunstmatige intelligentie (AI) reageren op gegevens en signalen uit hun omgeving en nemen zelfstandig beslissingen. Bij kunstmatige intelligentie draait het niet om rekenkracht, maar om het vermogen om zelfstandig te leren en beslissingen te nemen.

Generatieve kunstmatige intelligentie (generative AI) is een onderdeel van AI dat zich richt op het creëren van nieuwe data of inhoud. Veel toepassingen van kunstmatige intelligentie richten zich op het analyseren of te classificeren. Generatieve AI daarnetegen kan nieuwe teksten, beelden, muziek en andere vormen van media produceren. Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde modellen, die getraind zijn op grote hoeveelheden bestaande data.

AI heeft grote invloed op opdrachten

Volgens PWC wordt 44% van de beroepen in hoge of zeer hoge mate beïnvloedt door deze technologie. Dit biedt kansen voor het verhogen van de productiviteit, met name in sectoren zoals informatie- en communicatie, financiën, onderwijs, gespecialiseerde dienstverlening en openbaar bestuur. Handmatige beroepen zoals de bouw, detailhandel en industrie veranderen minder.

Werk valt weg

In sommige gevallen is generatieve AI sneller en beter in het werk dan mensen. AI-technologie is bijvoorbeeld nu al veel sneller en beter in het interpreteren van medische beelden en het detecteren van ziektes zoals kanker dan radiologen.

Werk verandert

Bij werkzaamheden waarbij menselijk contact, kennis, creativiteit en empathie centraal staan, is de menselijke factor moeilijk te vervangen. Generatieve kunstmatige intelligentie kan echter wel helpen het werk efficiënter en soms ook interessanter te maken. Zo kan het een freelance docent helpen bij het maken van een mooie presentatie of lesplan, waardoor er meer tijd overblijft om leerlingen te begeleiden. Een freelance vertaler kan sneller werken met behulp van generatieve AI en daardoor meer werk verzetten in minder tijd.

Het levert werk op

Technologische ontwikkelingen creëren ook nieuwe banen. Er zijn al freelancers die opdrachtgevers helpen met het opstellen van goede ‘prompts’, de manier waarop je AI tools instructies geeft. Als ondernemer zie je waarschijnlijk ook nieuwe kansen door deze technologische ontwikkelingen.

Aandachtspunten bij het gebruik van Artificial Intelligence

Waarschijnlijk gebruik je al AI zonder dat je het beseft. AI zit in aanbevelingen van webshops, Siri, veel videogames en Google Home. AI is dus niet alleen maar eng, maar ook handig. Het is dus belangrijk op een aantal zaken te letten als je AI in je werk gebruikt.

  • Privacy: Denk goed na over welke informatie je deelt, vooral als het gaat om bedrijfsgevoelige informatie of klantgegevens.
  • Fouten: kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT, is goed in het vertellen van verhalen, maar niet altijd foutloos. Controleer altijd de informatie voordat je deze gebruikt.

Hoe gebruiken freelancers AI?

Uit onderzoek blijkt blijkt dat freelancers voornamelijk AI-chatbots gebruiken om hun efficiëntie en productiviteit te verhogen, workflows te stroomlijnen en de kwaliteit van hun werk en klanttevredenheid te verbeteren.

De chatbots helpen freelancers om routinetaken te automatiseren, waardoor ze meer tijd overhouden voor complexere taken die menselijke creativiteit en inzicht vereisen. Dit leidt tot een aanzienlijke verbetering in hun productiviteit.

Door het integreren van chatbots kunnen freelancers hun werkprocessen efficiënter inrichten. Taken zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen, het plannen van afspraken en het verwerken van klantinformatie kunnen snel en accuraat worden afgehandeld.

Het gebruik van chatbots draagt bij aan een hogere kwaliteit van werk door consistent en foutloos te presteren. Dit resulteert in een hogere klanttevredenheid, aangezien klanten snellere en nauwkeurigere antwoorden op hun vragen krijgen.

Ik wil meer weten over Artificial Intelligence

Het integreren van AI-in je werkprocessen kan een uitdaging zijn. De leercurve kan steil zijn, maar met de juiste training en middelen kun je de voordelen van AI optimaal benutten. Hieronder vier stappen die je kunt zetten om je kennis over kunstmatige intelligentie te vergroten.

1. Maak gebruik van AI-platforms en tools

Er zijn tal van AI-platforms en -tools beschikbaar die eenvoudig te gebruiken zijn, zelfs voor mensen zonder technische achtergrond. Deze hulpmiddelen stellen je in staat om AI-toepassingen te ontwikkelen zonder dat je hoeft te programmeren. En voor ons hollanders, vele tools zijn gratis te gebruiken of te proberen.

Tip: Kijk eens hier voor 28 tools, waar je in je werk profijt van kan hebben

2. Verdiep je in AI

Je hoeft geen expert te worden, maar een basiskennis van AI is nuttig. Er zijn veel gratis online cursussen en bronnen die de grondbeginselen op een toegankelijke manier uitleggen. Of volg een betaalde cursus op Udemy.

3. Richt je op je zakelijke behoeften

Begin met het identificeren van specifieke problemen of uitdagingen binnen je bedrijf of bij je klanten waar kunstmatige intelligentie een oplossing voor kan bieden. Dit helpt je om de juiste tools en technieken te kiezen die het beste bij jouw behoeften en die van je klanten passen.

4. Begin klein en experimenteer

Je hoeft niet direct met een groot en complex project te starten. Begin met een eenvoudig en kleinschalig project om te leren en te begrijpen hoe AI werkt. Naarmate je meer ervaring en zelfvertrouwen opbouwt, kun je geleidelijk aan grotere en complexere projecten aanpakken.