9 tips voor meer succes als zzp’er

Ruim een derde van de ZZP-ers werkt gemiddeld meer dan 40 uur per week, waarbij veel van die uren niet declarabel zijn. Dat kan anders. Daarom: 9 tips voor meer succes met minder werk.

1) Krijg meer omzet bij je belangrijkste klant

Bepaal wie je belangrijkste klanten zijn. Belangrijke klanten zijn klanten die een groot percentage van de omzet binnen brengen. Kijk of je nog kansen ziet voor een extra dienst, service of opdracht. Je bent immers al binnen, dat acquireert een stuk makkelijker.

 

Heb je bijvoorbeeld een project afgerond? Plan dan een belmoment in je agenda om na te vragen hoe de opdrachtgever je product of dienst ervaart en of hij nog steeds tevreden is. In marketingtermen heet dit ‘after sales’: nazorg in de hoop nog een keer aan de slag te kunnen. Schroom niet om tijdens het gesprek je probleemoplossende vermogen (tip 3) op tafel te leggen.

2) Weet waar je goed in bent

Focus op je kracht en talenten, doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over. Ben je goed in het verkopen en/of uitvoeren van je dienst? Kost de administratie te veel tijd of lukt het niet om de juiste aandacht van je potentiële klanten te krijgen? Verzamel een netwerk van specialisten en huur iemand in. Dat kost geld, maar verdient zich op langere termijn terug.

3) Ken je toegevoegde waarde

Een opdrachtgever gaat met je in zee op basis van je toegevoegde waarde. En die is hoog als je problemen oplost.

 

Welk probleem los je voor je opdrachtgever op?

Wat heeft hij aan je dienst of product? Zorg dat je dit goed kunt benoemen en wees hier duidelijk in bij al je (social media) uitingen. Focus hierbij op je probleemoplossend vermogen en niet op prijs.

Klanten hebben geen behoefte aan SEO-optimalisatie, maar wel het probleem dat ze te weinig bezoekers op hun website hebben. Ze zoeken geen secretaresse, maar willen af van het ‘ administratief gedoe’.

4) Wees kritisch in met wie je samenwerkt

Met sommige mensen werkt je bijna moeiteloos samen, met anderen kost dat veel pijn en moeite. Herkent je dat? Maak dan een overzicht van de mensen waarmee je samenwerkt. Stop met diegenen die in de laatste categorie vallen, ze kosten je te veel tijd en geld. Hetzelfde geldt natuurlijk voor klanten die je te veel pijn en moeite kosten.

Ook voor kortetermijnprojecten geldt: werk niet samen met mensen die je eigenlijk niet ziet zitten. Het komt het project meestal niet ten goede en dat maakt je, en je opdrachtgever, uiteindelijk minder tevreden. Een verlies-verliessituatie.

Projecten met mensen die je wel écht ziet zitten, geven op langere termijn meer voldoening en leveren meer op.

5) Bouw aan je netwerk

Werk aan een duurzame relatie met je klanten. Bouw (en onderhoud) een netwerk van klanten waarmee je al eerder tot tevredenheid projecten afrondde. Deze groep zal je eerder aanbevelen bij anderen. Doe dat ook met mensen die je graag in uw netwerk zou wíllen hebben.

6) Zoek een coach of adviseur

Ondernemers vaak uitgaan van eigen ervaring en kracht en niet snel geneigd zijn zich te laten coachen. Terwijl ondernemers die zich wél laten adviseren, doorgaans beter presteren. Zoek een coach of adviseur waar je een klik mee hebt en groei door.

7) Denk positief

Alles wat u aandacht geeft groeit. Dat geldt voor negatieve zaken, maar net zo goed voor positieve. Focus dus op je doel en het resultaat.

8) Blijf uit je comfortzone

Als startende ondernemer ben je ooit gestart door uit je comfortzone te komen. Maar doe je dat nog steeds? Nu je een tijdje bezig bent, ligt routine op de loer. En als je doet wat je altijd doet, verandert er niks. Dus: stap uit je comfortzone, probeer iets nieuws, ervaar en leer. Houd ogen en oren open, let goed op wat er gebeurt, wees flexibel en probeer mee te varen. Alleen zo zie je kansen en nieuwe mogelijkheden.

9) Toon je kennis

Als zzp-er weet je waar je het over hebt. Laat dat zien! Schrijf een blog; maak een vlog; reageer op relevante online discussies, deel uw kennis en expertise via sociale media of door te presenteren op netwerkbijeenkomsten.

 

Plaats een reactie