Een groot voordeel van werken als freelancer is dat je de vrijheid hebt om je eigen werktijden en daarmee ook je vakanties te bepalen. Deze vrijheid is zowel een voordeel, als een nadeel. In dit blog bespreken we de voordelen, nadelen en de trend van workation (werken op vakantie) en digital nomadisme (werken terwijl je reist) voor freelancers.
Op reis wanneer je wilt
Een van de grootste voordelen van freelancen als het gaat om vakantie is de flexibiliteit. Als freelancer kun je je eigen werktijden en vakanties bepalen, wat betekent dat je kunt reizen wanneer je wilt en net zo veel (of zo weinig) vakantie kunt opnemen als je wilt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt profiteren van last-minute deals of als je wilt reizen in rustige periodes tussen opdrachten in die hopelijk samenvallen met het vakantie-laagseizoen.
Worcation
Een ander voordeel is dat freelancers vaak in staat zijn om te werken terwijl ze reizen, dankzij de technologie van tegenwoordig zoals laptops, smartphones en internetverbindingen. Dit kan worden beschouwd als een vorm van workation, waarbij je een deel van je vakantie gebruikt om te werken. Hierdoor hou je een inkomen tijdens je vakantie en merken je opdrachtgevers niet eens dat je op vakantie bent. Echter, een groot nadeel is dat jij zelf wellicht ook niet merkt dat je op vakantie bent!
Hoewel het erg aantrekkelijk lijkt om werken en vakantie te combineren, is het belangrijk te realiseren dat je dan nog steeds niet echt afschakelt van je werk. Je hebt niet echt vakantie en hebt door het werk wat doorgaat maar weinig tijd om te ontspannen en te genieten van je vakantie.
Is vrij nemen voor vakantie wel zo makkelijk?
Het korte antwoord: Nee! Echt vrij zijn op vakantie is nog niet zo makkelijk. Dit heeft veel redenen. Door de combinatie van onderstaande redenen kan het gebeuren dat je nooit echt vakantie neemt.
Opdrachtgevers verwachten dat je beschikbaar bent
Opdrachten lopen door, en daarmee de verwachting van de opdrachtgevers dat je beschikbaar bent. Hierdoor kan het moeilijk zijn om je werk te onderbreken. Je kiest er toch voor om tijdens je vakantie telefonisch bereikbaar te zijn, toch nog even wat af maken op de laptop. En voor je het weet is je vakantie voorbij, maar ben je vergeten te ontspannen.
Niet werken is niet betaald krijgen
Daarnaast krijg je als freelancer niet betaald als je niet werkt. Zo worden vakanties wel heel duur. Aan de ene kant heb je geen inkomsten, en daarnaast heb je wel de extra kosten die horen bij vakantie nemen. Denk aan de reis, even lekker op het terras, of gezellig met het gezin naar het pretpark.
Je bouwt als freelancer geen doorbetaalde vakantiedagen op. Daar waar een werknemer vanuit de overheid verplicht minstens 20 werkdagen vakantie op moet nemen, en deze betaald worden door de werkgever, heb je deze verplichting als freelancer niet. Het staat je vrij 7 dagen per week, 52 weken per jaar te werken.
Er is geen vervanging
Freelancers hebben meestal geen vervanging voor hun werk. Bij een vaste baan wordt er een vervanger ingezet als iemand met vakantie gaat, maar als freelancer ben je het enige contactpunt met je klanten. Hierdoor kun je tijdens je vakantie opdrachten of projecten missen of je klanten teleurstellen. Echt vakantie nemen, en helemaal niet bereikbaar zijn, is (gevoelsmatig) niet de beste keuze.
Ook kan het niet regelen van goede vervanging tijdens je vakantie ervoor zorgen dat klanten ontevreden zijn en vertrekken, projecten niet tijdig worden afgerond. Dit kan weer leiden tot verlies van klanten, reputatieschade, en daarmee het verliezen van inkomsten
Emotioneel betrokken
Freelancers hebben hart voor de zaak. Ze gaan er helemaal voor en leveren graag goede kwaliteit. Sterke punten. Alleen kan het hierdoor ook lastig zijn om je werk los te laten. Als freelancer ben je vaak emotioneel betrokken bij je werk en kan het moeilijk zijn om het los te laten en echt te ontspannen tijdens de vakantie.
Plan vakanties in
Door niet alleen je werktijden, maar ook je vakanties in je agenda te plannen ben je al een heel eind. Door gelijk afspraken te maken met mensen met wie je op vakantie wilt creëer je enige druk. Zorg eventueel voor je eigen vakantiegeld door (automatisch) een deel van je omzet apart te zetten. Door over je vakantie te praten met je opdrachtgevers en na te denken over vervanging neem je de opdrachtgevers ook mee in de planning. Op deze manier verzeker je je van een échte vakantie!
Het inplannen van en sparen voor vakanties geeft je de kans je goed voorbereiden voor je vakantie en je werk efficiënt te organiseren. Zo behoud je je goede naam bij je klanten en voorkom je stress en overbelasting van jezelf.
Wanneer ga jij met vakantie?