Bedrijf starten? Vijf redenen waarom je dat niet moet doen

Een bedrijf starten, wie wil dat nu niet? Je wordt op allerlei manieren gestimuleerd om je eigen bedrijf te beginnen. Toch stopt ongeveer 1 op de 3 ondernemers al na een jaar. En van de ondernemers die doorgaat, stopt nog eens de helft in vijf jaar. Kortom: niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap en niet iedereen start een eigen bedrijf met de goede redenen.

Hieronder vind je vijf redenen, waarom je geen bedrijf moet starten.

1. Je wilt miljonair worden

Richard Brandson, Steve Jobs, Henny van de Most, zo maar drie namen van ondernemers die miljonair zijn geworden. Je denkt natuurlijk ‘ dat wil ik ook!’ Eindelijk het tweede huisje in Frankrijk, die mooie Ferrari en die wereldreis.

Helaas, ondernemen is hard werken. En veruit de meeste mensen die een eigen bedrijf starten worden geen miljonair.

2. Je hebt een hekel aan je baas

Maar liefst drie op de vier werknemers denken dat zij beter leiding kunnen geven dan hun manager (bron: monsterboard). Ook al vindt jij dat het bedrijf het beter zou doen met jou als leidinggevende: een hekel hebben aan je baas is geen goede reden om voor jezelf te beginnen.

3. Je bent eigenwijs

Je bepaalt graag alles zelf, en ondernemerschap is natuurlijk bij uitstek de manier om dat te realiseren. Helaas! Als ondernemer heb je te maken met klanten en naar hun wensen kun je maar beter luisteren. En medewerkers doen hun werk ook bij voorkeur op hun eigen manier.

Een eigen bedrijf starten om alles zelf te kunnen bepalen, is dus ook geen goede basis om succesvol te worden

4. Je wilt meer tijd met je gezin doorbrengen

Als ondernemer bepaal je je eigen werktijden. Je bent niet langer verplicht veertig uur per week te werken. Eindelijk meer tijd voor je partner en kinderen.

Natuurlijk kun je er als ondernemer voor kiezen weinig tijd aan je bedrijf te besteden. De consequentie is dan alleen dat je ook weinig geld zult verdienen.

5. Je weet niet wat je wilt

Dus wordt je maar ondernemer. Je hebt geen idee wat je product is of zou moeten zijn, wie je klanten zijn en hoe je je producten gaat verkopen. Zorg dat je eerst weet wat je wilt, en waar je kansen liggen, en ga dan pas aan de slag als ondernemer.

Een bedrijf beginnen is een serieuze beslissing. Als je zonder goede voorbereiding aan het avontuur begint, is een mislukking vrijwel zeker.

Geïnspireerd op 9 Reasons You Should Never, Ever Start A Business van Susan Payton, Egg Marketing

Voorbereid starten als ondernemer

Wil je goed voorbereid je eigen bedrijf starten? Begin dan met de ondernemerstest (www.deondernemerstest.nl). Deze is gratis en geeft een goed beeld van de vaardigheden die een ondernemer moet hebben, je al bezit en welke je nog moet ontwikkelen.

Natuurlijk kun je vrijblijvend contact opnemen met ons voor een afspraak om de uitslag door te spreken of voor andere vragen over het starten van een eigen bedrijf.

Wil je een bedrijf starten?

Kijk dan eens bij het Kleynenborgh Accelerator Programma. Tijdens acht Masterclasses werk je aan het fundament van jouw bedrijf. Je leert van de ervaren trainers (ook ondernemers) en van elkaar. Dat wat je opsteekt, kun je direct toepassen op jouw bedrijf.

Meer lezen

Wat is jouw stip op de horizon?

Boekrecensie: Fluitend veranderen

Zes ZZP-vallen

Groeien zonder rem

wees geen rem

Boekrecensie: Hondenbrokken

Plaats een reactie