Flexwerkplekken worden vaak aangeprezen met voordelen als ‘je bouwt een netwerk op’, ‘er is altijd iemand die je kan helpen’ en ‘we hebben meer faciliteiten dan je thuis hebt’. Uit onderzoek van Weigt, Marsh en Wibberly (2021) blijkt dat deze voordelen ook daadwerkelijk optreden bij werken bij een flexwerkplek. Echter, met deze voordelen komen ook een aantal nadelen.
Flexwerkplek huren kost geld
Als je gaat werken op een flexwerkplek betaal je daar voor. Je betaalt voor de huur van het bureau. Vaak is dit per uur, dag –(deel), week of maand. Soms komen daar nog additionele kosten bij, zoals printkosten; kosten voor koffie en thee en een lunch die meestal duurder is dan thuis. Werk je vanuit huis, dan heb je deze kosten niet. Zo hoef je minder uren te werken, om hetzelfde over te houden.
Socializen kost tijd
Als je op een (vaste) flexwerkplek gaat werken, krijg je contact met de andere flexwerkers. Sommige flexwerkers zijn freelancer/zzp’er, anderen werken vanuit het flexkantoor maar zijn wel in loondienst. Flexwerkers gaan vaak fungeren als je collega’s, zoals mensen in loondienst ook hebben. Prettig, want zo heb je iemand om mee te praten over je weekend, en je goede, en soms slechte, nieuws mee te delen. Je ontvangt, zoals ze dat zeggen, emotionele steun. Naast emotionele steun, ontvang je vaak ook informatieve steun: je krijgt informatie die je kan gebruiken bij je opdrachten of om opdrachten te verwerven. Niets dan goed nieuws toch?
Nou nee! Al dit socializen kost tijd. En niemand is bereid langere tijd sociale en informatieve steun te geven, als dit niet op zijn minst ook af en toe terug komt. Je zult dus ook moeten luisteren naar de (on-)interessante weekenden van andere flexwerkers; en informatie moeten delen waar zij wat aan hebben. Dit kost je tijd, en energie. Tijd en energie die je niet hoeft te besteden, als je vanuit huis werkt.
Flexwerkplekken zijn nadelig voor je omzet
Op flexwerkplekken wordt vaak verwacht dat je, naast emotionele en informatieve steun, ook instrumentele steun geeft. Of anders gezegd: dat je je kennis en vaardigheden inzet om je collega-flexwerkers ervan te laten profiteren. Stel je bent een vertaler Engels. Kijk dan niet raar op als er regelmatig collega-flexwerkers naast je bureau staan met de vraag of je ‘even’ naar deze tekst wil kijken, of deze ‘even’ wil vertalen. En natuurlijk doe je dat gratis of in ieder geval voor een zeer laag tarief, want het kost maar ‘even tijd’ en ze halen ook zo vaak koffie voor je, of luisteren naar je weekendverhalen. Deze tijd kun je niet besteden aan betaalde opdrachten. Je werkt dus wel, maar maakt geen, of minder omzet.
Flexwerkplekken zijn risicovol
Flexwerkers zijn soms, en zeker als ze net starten als ondernemer, risicomijdend. Grote investeringen, moeilijke opdrachten, ze starten er liever niet aan. Gelukkig zijn daar de collega-flexwerkers. Ze stimuleren om de investering wel te doen, de moeilijke opdracht wel aan te nemen. Fijn, zou je denken. Alleen, er is natuurlijk geen garantie op succes. Dat anderen je stimuleren, wil niet zeggen dat het verstandig, of minder risicovol is om te doen. De stap zetten wordt makkelijker dankzij je collega-flexwerkers, alleen de kans op succes niet groter.
Conclusie
Flexwerken? Bezint eer ge begint! Maar ik ben in ieder geval blij dat ik een paar procent van mijn omzet mag besteden zodat ik sociale contacten heb, af en toe mijn gal kan spuwen en mijn kennis mag delen met anderen!
Wil je nu, ondanks deze nadelen, toch eens kijken of flexwerken wel iets voor je is? Je bent van harte welkom om een week (gratis) te komen proefwerken bij het Ondernemershuis Hanzegilde.