Netwerken tijdens coronatijd

Netwerken is volgens mij altijd een belangrijk onderdeel van het werk van een zelfstandige. In maart ontdekte ik dat tijdens coronatijd iets meer komt kijken bij goed netwerken. Niet langer was het mogelijk om mijn opdrachtgevers tegen te komen bij het koffiezetapparaat of op een congres of seminar.

Mijn opdrachtgevers zijn voornamelijk gemeenten waar aanwezigheid op locatie vaak een grote voorkeur heeft. Soms vervelend, door de reistijd, maar meestal erg prettig voor het netwerken en om snel te kunnen schakelen als het nodig is.

Door het advies van de overheid in begin maart om zo veel mogelijk vanuit huis te werken, zijn de digitale mogelijkheden versneld en is het voor mij mogelijk om de huidige opdrachten vanuit huis of op een flexplek bij het Hanzegilde uit te voeren. Samen met mijn opdrachtgevers ontdekten we dat veel, zo niet alle, werkzaamheden prima vanaf afstand verricht kunnen worden. Zo is het veelal mogelijk om via videobellen de afspraken door te laten gaan. Soms was het wel even nodig om de opdrachtgever hiertoe over te halen. In eerste instantie hadden enkele relaties de neiging om afspraken uit te stellen tot ‘na de coronatijd’.

Tip: Toon zelf het initiatief tot digitaal ontmoeten, zodat de contacten blijven en de werkzaamheden door blijven gaan.

Door vooraf te bellen en de tool te kiezen die ze het beste kenden, konden uiteindelijk de meeste afspraken gewoon doorgaan.

Tip: Wees flexibel in de digitale tool die je gebruikt om te videobellen. Sluit aan bij de werkwijze van je opdrachtgever.

Blijf in beeld

Nu ik mijn opdrachtgevers niet meer spontaan kon tegenkomen, ben ik op zoek gegaan naar online alternatieven. Ik ontdekte dat ik door actief ‘mee te lezen’ op LinkedIn: inhoudelijk reageren op relevante berichten, in beeld blijf bij de opdrachtgever. Ook komen er op LinkedIn webinars in mijn vakgebied voorbij, waaraan vaak gratis deelgenomen kan worden. Ideaal om mijn eigen kennis op peil te houden! Daarnaast breng ik actief opdrachtgevers op de hoogte, zodat ook zij geïnformeerd worden over actuele zaken binnen het vakgebied. Zo blijf ik ook bij de aanbiedende partij in beeld.

Tip: LinkedIN is een uitstekende manier om in beeld te blijven bij opdrachtgevers door actief deel te nemen aan relevante discussies.

Verder is het nu meer dan ooit van belang regelmatig een bericht te geven over de stand van zaken van je opdracht. Je ziet elkaar nu fysiek minder, waardoor het minder snel ter loops ter sprake komt.

Nieuwsgierig naar mijn werkzaamheden, kijk online op www.karindevries.nl.

1 gedachte over “Netwerken tijdens coronatijd”

Plaats een reactie