Thuiswerken of flexwerkplek?

Ongeveer 30 procent van de zzp’ers verricht werkzaamheden voornamelijk in het eigen woonhuis (Heyma et. al. 2018). Inmiddels zijn er veel werknemers bij gekomen die ook (gedwongen) thuiswerken.

Thuiswerkplek

Om lekker thuis te kunnen werken is het belangrijk een prettige werkplek te hebben. De eettafel is misschien wel gezellig, maar niet altijd even productief doordat je regelmatig afgeleid wordt door huisgenoten. Ook gaat werk en privé snel door elkaar heenlopen.
Idealiter heb je een eigen, aparte, werkplek. Je kan hierbij denken aan een lege kamer, een (geïsoleerde) schuur in de tuin, of een hoekje naast de cv-ketel op zolder. Richt je werkplek zo goed mogelijk in, met minstens een goed bureau, goede stoel en adequate verlichting.

Om nu te voorkomen dat je om de haverklap vragen krijgt als “waar liggen mijn voetbalschoenen” en “wil je ook koffie?” is het handig om wat afspraken te maken met je huisgenoten. Bijvoorbeeld over je werktijden, en waar je wel of niet voor gestoord kan worden. En denk bij dit soort afspraken gerust creatief.

“Wij hebben de afspraak tijdens de ‘lockdown’ gemaakt om ‘om-en-om’ in blokken van 3 uur te werken (6-9,9-12, 13-16, 16-19). Op die manier kunnen we bijna volle dagen werken, tijdens kantooruren beschikbaar zijn en ook nog voor onze (jonge) kinderen zorgen”
(Sandra, Didam)

Het is natuurlijk helemaal niet noodzakelijk om van negen tot vijf te werken. Belangrijk is dat je werk af is op of voor de deadline. Sturen op output is het enige wat telt bij thuiswerken.

Dat laatste houdt overigens niet in dat het aan te raden is om 12 uur per dag achter je computer te zitten. Zeker niet omdat de gemiddelde persoon nog geen 3 uur per dag productief is. Dan kun je de rest van de dag beter aan andere dingen besteden, zoals contact onderhouden met vrienden. Thuiswerken wordt namelijk nogal eens als eenzaam ervaren. Vooral zzp’ers en werknemers die al langer thuiswerken en/of die daar niet zelf voor hebben gekozen, voelen zich regelmatig eenzaam en daardoor somber of neerslachtig.

Flexwerkplek

Vanuit huis werken is niet voor iedereen even plezierig. Sociale contacten zijn voor veel mensen een energiebron en sociale contacten verminderen de werkstress. Minder sociale contacten betekent voor hen minder energie en meer stress. Daarnaast zijn er mensen die een stukje (sociale) controle nodig hebben om tot actie over te gaan of op tijd pauze te nemen. Ook de wens te willen sparren met anderen over werkgerelateerde zaken kan een reden zijn om liever niet vanuit huis te werken. Voor deze zzp’ers en werknemers kan het huren van een flexplek in of dichtbij de woonplaats de ideale oplossing zijn.

Plaats een reactie