Samen Werken: 4 voordelen voor zzp-ers

Samen werken is de manier om aan kennis, vaardigheden en middelen te komen, zonder hiervoor veel geld of tijd kwijt te zijn. Voor zzp’ers zijn sociaal kapitaal en vaardigheden de belangrijkste bedrijfsmiddelen. Het belang van lokale ondernemersnetwerken mag in dit kader niet onderschat worden aldus de KvK.

​​​​​​​Samen sparren

Voor zzp-ers is het belangrijk om collega-zzp-ers te kennen. Waarom? Als je met een vraag zit, dan kun je altijd naar iemand toe. Je kan elkaar stimuleren en van elkaar leren. Als zzp’er kom je veel zaken tegen waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Dat kan je niet allemaal alleen oplossen. Het is dan fijn om mensen te kennen die hetzelfde meemaken, of hebben meegemaakt. Als die mensen dan ook nog eens “fysiek” dichtbij zijn door bijvoorbeeld een ondernemershuis, helpt dat enorm.

Je kan ergens binnenlopen om je vraag te stellen, en natuurlijk je eigen kennis te delen.

Samen leren

Door jouw kennis met die van een andere zzp-er te bundelen, leer je van elkaar. Samen weet je tenslotte meer dan alleen. Je kan je eigen opgebouwde kennis delen met anderen, en het netwerk geeft je nieuwe kennis en voordelen terug. Daarnaast kan je als groep ook zinvolle en relevante informatie teruggeven aan bijvoorbeeld de gemeente over het zzp-klimaat. Waardoor zij beschikken over relevante kennis om beleid op te bouwen.

Samen sta je sterker

De meeste zzp-ers komen via hun netwerk aan nieuwe opdrachten. Collega zzp-ers vormen kunnen een belangrijke rol hierin spelen. Denk bijvoorbeeld aan een opdracht die je binnenkrijgt en die je zelf niet kan doen. Die kan je dan relatief eenvoudig doorsturen aan geschikte mensen binnen je lokale netwerk. Zo kom je waarschijnlijk ook zelf aan je opdrachten.

Hoe meer mensen in je netwerk, hoe meer opdrachten.

De samenwerking kan ook intensiever worden. Door als groep samen te werken, word je herkenbaar in de markt waarin je opereert. Je wordt makkelijker gezien en daarmee gevonden.

Samen meer middelen

Naast toegang tot kennis en hulp bij ondernemersvraagstukken is een ander groot voordeel van een (lokaal) ondernemersnetwerk de kortingen op producten en diensten, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook kun je gezamenlijk gebruik maken van faciliteiten, zoals printers, ruimtes en mogelijk zelfs gastvrouwen e.d.

 

Plaats een reactie