Stop met ‘desktop dining’ en start met gezamenlijk lunchen

Het is verleidelijk om even snel aan je bureau te eten, en zo toch die ene deadline te halen. Toch is achter je bureau eten, ook wel ‘desktop dining’ genoemd, niet aan te raden. Toch: je bent niet de enige die dat doet. Maar liefst 1 op de 5 mensen luncht regelmatig achter zijn bureau. Wist je dat Nederlanders, ten opzichte van de rest van Europa, het minst vaak een lunchpauze nemen. Met alle nadelen van dien.

Zo zijn alle broodkruimels op je toetsenbord een bron voor bacteriën en gaat je toetsenbord gewoon stuk. Daarnaast registreert je lichaam niet dat je hebt gegeten. Je was immers bezig met andere dingen: deadline halen, LinkedIn doorscrollen of een kattenfilmpje op youtube kijken. Een gevolg is evenwel dat je vaak meer gaat eten. Daarnaast beweeg je minder, doordat je blijft zitten. Hierdoor neemt onder andere de kwaliteit van je immuunsysteem af, en vergroot je de kans op ziektes, aldus Erik Scherder.

Stop dus met ‘Desktop dining’ en start met gezamenlijk lunchen.

Samen lunchen heeft veel voordelen.

Samen lunchen versterkt relaties

Het versterkt de relatie met je tafelgenoten. Of dit nu gezinsleden, collega’s of mede-freelancers zijn. Door tijdens de maaltijd samen te praten leer je je tafelgenoten beter kennen, hoor je de laatste nieuwtjes en werkgerelateerde informatie. Het onderling vertrouwen wordt hierdoor vergroot, waardoor de (kans op) samenwerking toeneemt. Gesprekken aan de lunchtafel zijn over het algemeen informeler en laagdrempeliger dan vergaderingen en ‘bila’s.

Moment van rust vergroot effectiviteit

Doordat je tijdens de lunch andere gesprekken voert, en even met andere onderwerpen bezig bent, krijg je de kans je brein te ‘resetten’. In deze podcast legt Ben Tiggelaar uit waarom pauzes je innovatief vermogen en effectiviteit vergroten.

Toch zit niet iedereen te wachten op samen eten. Sommigen willen liever ‘een momentje voor zichzelf’ of juist een lunchwandeling met anderen maken. Onderzoek wijst uit dat zelf kunnen kiezen wat je doet het meest effectief is, als het gaat om herstellen van je werk, mits je maar wel een werkpauze houdt.

Ik wil graag samen lunchen, maar met wie?

Bij ondernemershuis Hanzegilde hebben we elke maandag een uitgebreide ondernemerslunch, waar je bij kunt aansluiten. De lunch is gratis, als je je eigen lunch meeneemt. Wil je dat wij de lunch verzorgen, dan zijn de kosten drie euro. Opgeven van tevoren is noodzakelijk.

Plaats een reactie