T.H.T.: hoe blijf je up to date als zelfstandig ondernemer

Digitalisering, robotisering en automatisering veranderen de arbeidsmarkt steeds sneller. Om opdrachten te verwerven en behouden is je vaardigheden op peil houden, jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren belangrijker dan ooit te voren.

Waar je ontwikkeling als je in loondienst werkt voor je geregeld is, met verplichte cursussen en trainingen, een opleidingsbudget en tijd om de opleiding te volgen, zul je als zelfstandig ondernemer dit allemaal zelf moeten regelen. We hebben wat zaken om dat te organiseren voor je op een rij gezet.

Plan tijd in je agenda om te werken aan je ontwikkeling.

Door een dagdeel (een uurtje of drie) per week te plannen om jezelf nieuwe vaardigheden te leren, leer je ongemerkt in een jaar tijd erg veel. Beknibbel niet op deze tijd, want voor je het weet is je bestaande kennis verouderd of niet breed genoeg.

“Toen ik nog voor een werkgever werkte, was een van mijn collega’s gespecialiseerd in social media. Door mezelf te ontwikkelen, kan ik nu zelf mijn social media verzorgen. Dat scheelt veel geld. Ook weet ik welk gedeelte van mijn social media ik juist wel uit moet besteden: nieuwsbrieven schrijven bleek echt niet mijn ding. De copywriter die het nu voor me doet, levert me veel klanten en dus omzet op.”

Door jezelf te ontwikkelen ben je breder inzetbaar en daardoor aantrekkelijk voor meer opdrachtgevers. Nu denk je wellicht: ‘maar ik heb genoeg opdrachtgevers en helemaal geen tijd voor ontwikkeling’. Bedenk dan dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst. Door nu, ook in drukke tijden, tijd te maken voor ontwikkeling van je kennis en vaardigheden, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor je huidige en toekomstige opdrachtgevers.

Bepaal wat je wilt ontwikkelen

Als zelfstandig ondernemer zul je zowel je ondernemersvaardigheden moeten onderhouden en vergroten, als moeten zorgen dat je vakkennis en vakvaardigheid up to date is. Dit kun je natuurlijk doen met een formele opleiding: ‘terug naar de schoolbanken’, maar er zijn veel meer mogelijkheden om je vaardigheden te ontwikkelen.

Bepaal hoe je jezelf wil ontwikkelen.

Je vaardigheden en kennis kun je vergroten door een opleiding of cursus te volgen. Voor veel zelfstandig ondernemers is dit om meerdere redenen lastig. Zo kosten formele opleidingen en cursussen geld. Geld wat er niet altijd is. Nu kun je gebruik maken van het persoonlijk ontwikkelingsbudget en natuurlijk kun je voor komend jaar geld reserveren voor die ene zinvolle belangrijke cursus of opleiding. Er zijn echter ook andere opties, die minder geld kosten, en minstens zo leerzaam zijn.  Sterker nog: het schijnt dat we 80% van de dingen die we kunnen hebben geleerd door ze gewoon te doen, al kunnen we de bron die deze uitspraak onderbouwd niet vinden.

Enkele manieren om jezelf te ontwikkelen is mensen benaderen van wie je iets wil leren. Misschien kun je ze interviewen of een dagje meelopen. Daarnaast is het ouderwetse lezen nog steeds een goede manier om kennis op te doen, naast youtube, en (gratis) cursussen van o.a. de OU, Edx en Coursera. Je kan je ook laten voorlezen en informeren door het luisteren naar podcasts. Sparren met collega-ondernemers binnen en buiten het vakgebied levert nieuwe kennis en inzichten op, net als ‘gewoon proberen’.

“Als het gaat om ondernemersvaardigheden, dan leveren vooral tijd en geld investeren in salestrainingen en marketingtrainingen op relatief korte termijn veel nieuwe klanten en dus omzet op.”

Tot slot

Door jezelf te blijven ontwikkelen in je vakgebied en als ondernemer, zul je meer, beter betaald en leukere opdrachten binnen halen.

 

Plaats een reactie