Waarom het belangrijk is om je laptop te vergrendelen als je wegloopt bij je werkplek

Als freelancer breng je waarschijnlijk veel tijd door achter je laptop. Het is niet alleen de plek waar je jouw werk doet, maar ook waar je inspiratie opdoet en contact houdt met klanten en opdrachtgevers. Hoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon weg te lopen van je laptop als je even pauze neemt, koffie haalt of naar het toilet gaat, is het belangrijk om hem te vergrendelen (af te sluiten) of op stand-by te zetten, als je niet op je werkplek bent. Dit kan eenvoudig door hem dicht te klappen, mits de instellingen goed staan. Je kunt een windows laptop zelfs laten vergrendelen als je wegloopt! Ook een apple laptop kent meerdere mogelijkheden om te vergrendelen.

De laptop bevat gevoelige informatie

Als freelancer werk je vaak met gevoelige informatie van klanten en opdrachtgevers, zoals persoonlijke gegevens, financiële informatie en bedrijfsgeheimen. Het is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat deze gegevens niet in handen vallen van onbevoegde personen. Het niet vergrendelen van je laptop kan onbevoegde personen de mogelijkheid geven om toegang te krijgen tot deze gevoelige informatie. Dit kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor jou, maar ook voor je klanten en opdrachtgevers. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw informatie altijd veilig en beschermd is.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Een ander belangrijk aspect is de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Als freelancer ben je wettelijk verplicht om te voldoen aan de AVG en ervoor te zorgen dat de informatie van jouw klanten en opdrachtgevers veilig en beschermd is. Het niet vergrendelen van je laptop kan leiden tot gegevenslekken en inbreuken op de privacy van je klanten. Daarom is het essentieel om altijd bewust te zijn van de beveiliging van de informatie op je laptop en de AVG-normen te volgen.

Vertrouwen is goed, afsluiten is beter

Een manier om dit te doen is  dus door je laptop te vergrendelen wanneer je wegloopt van je werkplek, zelfs als je denkt dat je in een veilige omgeving bent. Dus ook thuis, op je eigen (flex) werkplek of bij vrienden. Hoewel je je collega-freelancers, vrienden of huisgenoten vertrouwt, is het belangrijk om ook dan voorzichtig te zijn en je laptop af te sluiten om te voorkomen dat iemand onbedoeld toegang krijgt tot je gegevens.

Bovendien is het vergrendelen van je laptop niet alleen belangrijk voor de bescherming van vertrouwelijke gegevens, maar ook voor het opbouwen en behouden van goede klantrelaties. Klanten en opdrachtgevers vertrouwen erop dat jij zorgvuldig omgaat met hun gegevens en informatie. Door je laptop af te vergrendelen, laat je zien dat je deze verantwoordelijkheid serieus neemt en vertrouwen kunt opbouwen met je klanten.

Dus, of je nu op een flexwerkplek werkt of gewoon vanuit huis, creëer de gewoonte om je laptop te vergrendelen wanneer je wegloopt van je werk.

Plaats een reactie