Het aanbrengen van een scheiding tussen werk en privé, maar ook het gebrek aan sociale contacten bij het werken vanuit huis zijn redenen voor freelancers om te gaan zoeken naar een (vaste) flexwerkplek (Merkel, 2015). Een flexwerkplek is een locatie waar een freelancer een bureau en soms ook extra kantoorfaciliteiten, zoals een printer, scanner of vergaderruimte, huurt op uur- dagelijkse-, wekelijkse- of maandelijkse basis.
De laatste jaren komen er steeds meer flexwerkplekken bij, dus de kans dat er één bij je in de buurt zit wordt ook steeds groter. Er zijn echter grote verschillen tussen flexwerkplekken. Sommige bieden een levendige community van freelancers, anderen kennen een extra luxe aankleding of voorzieningen. Hoe kies je nu een geschikte flexwerkplek?
Eerder onderzoek leert ons dat freelancers meer zoeken dan een bureau alleen. Waar kun je op letten als je op zoek gaat naar een flexwerkplek?
Mentoring en training
Verschillende onderzoeken geven aan dat freelancers de behoefte hebben aan het delen van informatie en kennis op de flexwerkplek. Hierbij hebben sommige freelancers de voorkeur voor meer informele informatie-uitwisseling en sparringsmogelijkheden. Andere freelancers geven juist de voorkeur aan meer formele programma’s zoals trainingen, workshops en masterclasses. En misschien ben jij juist wel een freelancer die zelf masterclasses en workshops wil verzorgen voor co-freelancers op een flexwerkplek.
Faciliteiten
Goede wifi, dat spreekt natuurlijk voor zich, is een primaire “levensbehoefte”. Maar wat voor faciliteiten zoek je nog meer? Hierbij kun je denken aan de mogelijkheid klanten te ontvangen, gratis koffie/thee, scanners/printers, maar ook openingstijden. Zeker dat laatste kan erg belangrijk zijn als je graag vroeg in de ochtend of laat in de avond werkt, wellicht omdat je veel met mensen in andere time-zones samen werkt.
Interieur
Wat voor een soort inrichting spreekt jou aan? Hou je van strak industrieel of juist meer een kleurige creatieve inrichting? De manier waarop de locatie is ingericht is ook van invloed op de mate waarin je in contact kan komen met andere freelancers. Zo biedt een open kantoorruimte de kans om makkelijk met anderen in contact te komen, terwijl ‘cubicles’ of zelfs eigen kantoortjes je meer de kans geven geconcentreerd te werken. Zijn er zitjes waar je kan zitten om te sparren met collega-freelancers of enkel bureaus? Onder interieur vallen ook de tafels en stoelen: zijn ze verstelbaar, zitten ze lekker?
Community
Als je kiest voor een flexwerkplek om meer sociale contacten op te doen, of te kunnen sparren met college-freelancers, dan is het natuurlijk belangrijk dat deze wel op de locatie zijn. Vraag daarom aan de flexwerkplek hoeveel freelancers er komen, en hoeveel van hen regelmatig terugkeren. Hoe is de sfeer tussen de vaste bezoekers? Ook de achtergrond van de andere freelancers kan relevant zijn: zoek je freelancers in dezelfde sector/richting, om je kans op (gezamenlijke) opdrachten te vergroten, of ben je juist op zoek naar een meer diverse groep, om input te krijgen vanuit verschillende invalshoeken?
Sommige flexwerkplekken bieden events aan, zoals lunches, masterclasses, netwerkborrels etc. om de kans op netwerken te vergroten. Vaak zijn hier ook introducées welkom. Een ideale manier om kennis te maken met de andere freelancers: pas je in de groep, vind je de aansluiting die je zoekt?
Locatie
Wil je graag een flexwerkplek midden in het centrum, dicht bij winkels en restaurants of geef je de voorkeur aan een industrieterrein: makkelijk te bereiken met de auto? En welke kosten moet je maken om er te komen? Leuk natuurlijk een flexwerkplek midden in het centrum, maar als dat betekent dat je dagelijks 10 euro of meer kwijt bent aan parkeerkosten wordt de locatie wellicht minder aantrekkelijk. Ook reistijd speelt voor veel freelancers een rol: hoe lang wil je onderweg zijn naar je flexwerkplek? En hoe wil je er komen: het centrum van een plaats is vaak makkelijker bereikbaar met het ov dan een industrieterrein.
Prijs
Een niet onbelangrijk detail voor de gemiddelde freelancer is de prijs voor de flexwerkplek. De meeste flexwerkplekken bieden afrekenmogelijkheden per dag(deel), week en maand. Ook zijn er locaties die verschillende tarieven rekenen, afhankelijk van bijvoorbeeld de vraag of je een ‘vast bureau’ hebt, of een bureau deelt. Kijk vooral ook naar wat er verder in rekening wordt gebracht: zit koffie/thee in de huurprijs, of betaal je daar apart voor? En hoe zit dat met printen/scannen, een keer een klant ontvangen, etc.? Er blijken behoorlijk grote verschillen tussen tarieven van verschillende flexwerkplekken.
Drie tips
Zelf heb ik op diverse plekken in Nederland geflexwerkt. Soms een paar uur, soms een dag of langer. Er blijken enorm veel verschillen tussen de flexwerkplekken. Niet alleen in prijs en faciliteiten, maar ook in sfeer. Al deze ervaringen hebben me wel geleerd wat ik zelf zoek bij een flexwerkplek. Inmiddels heb ik mijn eigen vaste flexwerkplek gevonden, passend bij mij.
Mijn eerste tip is: kijk rond en ga een of enkele dagen werken op locaties die je aanspreken. Alleen als je er werkt krijg je een goed beeld of de locatie past bij je. Tegelijkertijd krijg je zo een beter beeld van wat je precies zoekt, wat goed past bij jou en je werkzaamheden.
Mijn tweede tip hangt hiermee samen: blijf zoeken tot je jouw ideale plek hebt gevonden. Zo had ik een fijne plek gevonden, deze was alleen anderhalf uur rijden bij mijn huis vandaan. Leuk toen ik een opdrachtgever in die woonplaats had, maar praktisch was het niet. Wat ik daar zo fijn vond, heb ik inmiddels dichter bij huis gevonden. Op 5 minuten fietsen van mijn huis.
Of een werkplek duur is hangt af van de mate waarin de werkplek tegemoetkomt aan je behoefte, of anders gezegd: wat je ervoor terugkrijgt. Mijn laatste tip is daarom om niet alleen te kijken naar de kosten, maar ook naar de baten.
Wil je weten of werken bij het Hanzegilde iets voor jou is? Neem contact op voor een kennismaking of proefwerkweek.