Effectief werken in een coworking space

Werken in een coworking space heeft een aantal voordelen, zoals scheiding van werk en privé, een sociaal netwerk die zowel feedback geeft op ondernemen, mogelijk de inhoud van je werk, of je steunt bij een tegenslag (Garrett et al., 2017). Hoewel je betaalt voor enkel een werkplek, krijg je de rest van de voordelen erbij.  Coworking spaces worden daarom ook wel ‘microclusters’ (Wijngaarden et al., 2020) genoemd.

Geld verdienen door te werken in een coworkingspace

Het sociale netwerk wat aanwezig is bij een coworkingspace kan je omzetten in economische voordelen (harde euro’s), door verwijzingen van collega-flex-werkers, nieuwe samenwerkingen die ontstaan, of projecten de je samen gaat oppakken (Reuschke et al., 2021).

De vraag is of deze voordelen wel echt bestaan. Immers, met elkaar praten, elkaar helpen, kost tijd. Tijd die niet declarabel is, die niet ingecalculeerd is. En die je mogelijk niet hebt als je de deadline die de (betalende) klant heeft gesteld wilt halen (Reuschke et al., 2021). Uit onderzoek van Spinuzzi et al. (2019) blijkt dan ook dat coworkingspaces een minder sociaal karakter hebben dan je in eerste instantie zou verwachten. Volgens Waters-Lynch & Duff (2021) kunnen de sociale contacten en de meerwaarde hiervan wel ontstaan, als de ruimte hiertoe mogelijkheden biedt, en sociale interactie niet verplicht is, maar ontstaat vanuit vrijwilligheid.

Hoe kun je effectief werken èn sociaal zijn?

Online kun je veel tips krijgen om effectiever te werken (bijv. bij Sochicken.nl). In de basis is het makkelijker effectief te werken als je intrinsiek gemotiveerd bent om dat te doen èn je in een omgeving zit die bijdraagt aan je extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie wordt beïnvloed door drie elementen. De eerste is de mate waarin je controle hebt over je eigen gedrag en keuzes (autonomie). Als je daarnaast werk hebt waarin je competent bent, dan ben je nog weer extra gemotiveerd om effectief te werken. Positieve relaties en het gevoel verbonden te zijn met anderen, de ondersteunende werkomgeving, is volgens Deci & Ryan (2012) het derde element die de intrinsieke motivatie beïnvloedt. Een coworking space kan bijdragen aan deze laatste factor (Reuschke, 2021). Effectief werken is makkelijker in een omgeving waarin anderen ook werken en mensen af en toe eens vragen hoe het gaat met je opdracht, dan thuis, nog in je pyjama, tussen de ontbijtspullen aan de eettafel.

Sociale interactie in een flex-werkplek is dus niet zo zeer de netwerkborrels op vrijdagmiddag, de thema-lunches en de ‘meet & greet’ sessies met nieuwe freelancers. Waardevolle sociale interactie ontstaat als je even koffie haalt voor jezelf (en je tafelgenoot), tijdens de lunch of in de wandelgang. Door op die momenten te delen waar je mee bezig bent, ontstaat een gevoel van verbondenheid. Dit gevoel draagt bij aan je intrinsieke motivatie en zo aan je effectiviteit. Door ook te vragen naar de ander, of de ander te zien werken krijg je nieuwe ideeën, inspiratie en blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Toen ik wat aan het kopiëren was, hoorde ik twee collega-freelancers praten over hoe ze hun laatste opdracht hadden verworven via Fiverr. Dat bracht mij op het idee ook eens te gaan zoeken via online platforms naar nieuwe klanten.”
Ondernemer en co-worker, 43 jaar

En de rest van de tijd ben je gewoon lekker aan het werk.