Einde van het jaar: Functioneringsgesprek met jezelf

Het einde van het jaar nadert. Een mooi moment om een functioneringsgesprek met jezelf te plannen. Met jezelf, staat dat er echt? Jazeker, want daar waar het voor een werknemer gebruikelijk is op al dan niet gestructureerde wijze feedback op zijn functioneren te ontvangen en na te denken over de toekomst, is dat voor een zelfstandige vaak niet het geval.

Er zijn meerdere redenen om elk jaar een zo’n gesprek met jezelf te voeren. Zo is het belangrijk zicht te houden op wat goed gaat, en wat beter kan. Wat je sterktes en zwaktes zijn en hoe deze passen bij de ontwikkelingen in de markt. Een functioneringsgesprek, zo aan het einde van het jaar, helpt je om even uit de waan van de dag te stappen en met een afstandje naar jezelf, je werk, en de ontwikkelingen in de markt te kijken. Enkele onderwerpen die in dit gesprek  aan bod komen, zijn:

  • Ben je blij met wat je doet?
  • Wat kan er beter?
  • Hoe staat het met je doelen
  • Welke veranderingen zijn er in de markt?
  • Wat wil je komend jaar bereiken?

Ben je blij met wat je doet?

Als freelancer heb je de kans om je eigen takenpakket en opdrachtenportfolio samen te stellen. Interesses en competenties kunnen door de jaren heen wijzigen. Ben je nog steeds wel blij met wat je doet? Of wil je jezelf liever ontwikkelen in een andere richting? Ben je blij met je huidige opdrachtgevers? Wat kun je doen om je huidige werkzaamheden leuker, interessanter, leerzamer te maken?

Natuurlijk staat het je vrij om vervelend werk te doen met vervelende opdrachtgevers, maar waarom zou je?

Wat kan er beter?

Het afgelopen jaar heb je op een bepaalde manier gewerkt. Is het nog nodig dat je alles op dezelfde manier blijft doen, of kunnen er zaken geautomatiseerd of gedelegeerd worden? Of misschien zelfs helemaal stopgezet?

“Ik kwam er achter dat ik nooit opdrachten overhield aan een netwerkclub bij mij in de buurt, die wekelijks bij elkaar kwam. En plezier had ik er ook al niet meer meer. Ik heb daarom mijn lidmaatschap opgezegd, en ben in plaats daarvan gaan tennissen.”

Hoe staat het met je doelen?

Als je aan het begin van het jaar doelen hebt gesteld, is dit het moment om ze te evalueren: Sta je nog achter je doelen? Heb je ze behaald? Als je ze niet hebt behaald, hoe komt dit etc. Zijn er dingen die je in de weg zitten om de doelen te bereiken?

“ Ik wilde graag een paar nieuwe opdrachtgevers, maar kwam erachter dat ik het heel lastig vind om mezelf online zichtbaar te maken en ook vind ik het spannend om met nieuwe mensen te praten. Nu heb ik een coach ingeschakeld om te leren over deze drempel heen te stappen.”

Wat is er veranderd in de markt?

De wereld verandert snel, en zeker voor freelancers is het belangrijk deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Zijn je producten en diensten over een paar jaar nog wel nodig? Of worden (delen van) je werk weg geautomatiseerd en gedigitaliseerd? Zo krijgen vertalers steeds meer concurrentie van vertaalmachines. Dit zorgt ervoor dat, om aan het werk te blijven, zij nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen. Door op tijd te handelen heb je nog tijd om nieuwe vaardigheden aan te leren, een nieuw netwerk op te bouwen en jezelf te ontwikkelen in een richting die past bij de ontwikkelingen in de markt.

Wat wil je komend jaar bereiken?

Nu je weet waar je staat wordt het tijd om te kijken waar je heen wilt. Hoe wil je jezelf ontwikkelen als freelancer? Waar zie je jezelf staan over 1 jaar en over 5 jaar? Welke nieuwe kennis en vaardigheden horen hierbij? Welke doelen stel je jezelf voor komend jaar om te zorgen dat je daar komt waar je wilt zijn?

“Mijn accountant zei dat mijn omzet komend jaar makkelijk verdubbeld kon worden als ik er even aan trok. Schijnbaar heb ik dat onbewust als doel genomen, want het jaar erop was de omzet daadwerkelijk verdubbeld.”

Er zijn verschillende manieren om bovenstaande vragen te beantwoorden. De ene persoon doet dit in zijn hoofd al wandelend, hardlopend, fietsend, of gewoon op de bank. De ander schrijft de antwoorden uit of maakt een vision board. Ook kun je misschien collega zzp-ers vragen om het samen te doen.  Als je volgend jaar weer een eindejaarsgesprek met jezelf wil houden is uitschrijven van de antwoorden het handigste. Zo kun je komend jaar makkelijk terughalen waar je nu staat, en of je de doelen die je vandaag stelt over een jaar behaald zijn.

Plaats een reactie