Hoe is het om te starten bij een coworkerspace?

Als freelancer begon ik ooit op mijn zolderkamer. Ideaal, dacht ik: lekker zonder reistijd aan het werk, soms zelfs in mijn pyjama. Maar al snel bleek ik niet gemaakt voor het eenzame bestaan. Ik heb behoefte aan contact met anderen. Sociale interactie houdt me gezond en blij.

Toen ik hoorde van een coworkerspace die zou openen in Doesburg, was ik dan ook erg blij. Een plek waar ik heen kon, mensen kon zien, met ze praten en nog kon werken ook. De opening kwam, en… ik ging niet.

De drempel om te gaan bleek erg hoog. Thuiswerken was toch wel praktisch, lekker alles bij de hand. Wanneer zou ik dan moeten gaan? En ach, zo ongezellig was het thuis toch ook niet. Bovendien zou vanmiddag een vriendin komen. En had ik thuis een perfect bureau, flexwerken kost geld. Kortom, heel veel redenen om niet te gaan.

Het was dat ik nog een keer aangesproken werd: “ben je nu al geweest? Hoe was het?” Dat ik me verplicht voelde om te gaan. Dus ik ging, met lood in mijn schoenen, naar de coworkerspace toe.

Hartelijke ontvangst

Ik werd er allerhartelijkst ontvangen, kreeg de wifi-code en een kopje thee. We lunchten samen. En toch, het was wel heel raar om niet thuis te werken. Waar praat je ook al weer over met mensen die je niet goed kent? En hoeveel praten is de bedoeling? Ik, maar zeker ook de anderen, moesten toch ook werken?

Meer gedaan in minder tijd, en nog gezellig ook

Na de eerste twee ongemakkelijke weken, waarin ik, na drie jaar thuiswerken, erg mijn weg moest vinden in werken op een werkplek, ging ik met steeds meer plezier naar de flexwerkplek toe. Ik vroeg anderen naar hun weekend, leefde met ze mee als ze een opdracht niet kregen, kreeg tips, zo maar spontaan, zonder dat ik erom vroeg. Werkte veel geconcentreerder, kreeg meer gedaan, terwijl ik meer kletste dan in de eerste twee weken.

Inmiddels werk ik al weer bijna tien jaar met heel veel plezier bij het Hanzegilde, maar ook op andere flexwerkplekken als ik een afspraak heb met een opdrachtgever. En toch, denk ik nog vaak terug aan de eerste twee ongemakkelijke weken. Wat ben ik blij dat ik toen heb doorgezet!

proefwerkweek

Wil je ook een keer een coworkerspace uitproberen? Bij Ondernemershuis Hanzegilde werken we met een proefwerkweek: een week waarin je zonder kosten, dus geheel gratis, mag komen werken om te zien of werken in een coworkerspace je bevalt, of je een klik hebt met de medefreelancers, en zij met jou. Je bent van harte welkom!

Plaats een reactie