Voordelen van Samen Werken

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Het is zo’n uitgemolken en bekende uitspraak, maar toch nog steeds waar. Maar als freelancer samenwerken kan nog best lastig zijn, want binnen je opdrachten zijn je “collega’s” toch vooral ook klant. Werken op een flexwerkplek is daarom een unieke manier van samenwerken: ieder is bezig met zijn eigen werk, en toch werken we samen. Waar zit dat samen werken dan in? In deze blog een tipje van de sluier.

Focus op je werk

Thuis word je vaak afgeleid door de was die nog even gedaan moet worden, de postbode die een pakketje komt brengen en vrienden die even vergeten waren dat je vanuit huis werkt. Al is dat laatste wel beter geworden nu bijna iedereen, door corona, ervaring heeft met werken vanuit huis. En zit je wel achter je computer te werken, dan zijn er vele interessante websites en social media die ook nog even bekeken moeten worden.

Toen ik ging bijhouden hoeveel tijd ik doorbracht op Facebook, bleek dat toch heel veel meer tijd te zijn dan ik dacht. Geen wonder dat ik mijn werk niet af kreeg. Op de flexwerkplek merk ik dat het makkelijker is me te focussen op het werk.”

Van al die afleiding heb je op een flexwerkplek geen last. Iedereen om je heen is aan het werk. Dat helpt om jezelf ook te focussen op het werk. Ergens voelt het toch wel wat raar om lang op facebook rond te hangen, als iedereen serieus aan de slag is.

Gezelligheid

Collega-freelancers bieden af en toe aan een kopje koffie of thee voor je te halen, en natuurlijk haal je dat ook voor hen. Aan de ene kant leidt dit af van je werk, aan de andere kant geeft dit gelegenheid om even een paar woorden te wisselen. Over je werk, of iets anders wat jou of je collega-freelancer bezighoudt. Deze korte onderbrekingen geven gezelligheid aan je dag. Hierdoor voel je je fijner, en blije mensen presteren nu eenmaal beter dan minder blije mensen.

“Zo af en toe trakteert een collega-freelancer op taart, omdat de zo gewenste opdracht binnen is gehaald.”

Feedback en inzichten

Alle mensen op de flexwerkplek zijn freelancers, allemaal weten ze hoe het is om opdrachten te zoeken, contact te onderhouden met opdrachtgevers, tegen een deadline aan te lopen, je bezig te houden met administratieve zaken etc. Iedereen is expert in zijn eigen vakgebied en heeft ervaring met ondernemen. Dit levert zinvolle feedback op en nieuwe inzichten, waarmee je snel verder kan. Dit zijn vaak helemaal geen lange gesprekken, maar zijn het juist de terloopse opmerkingen die de nieuwe inzichten opleveren.

Toen ik op zoek was naar een goed boekhoudpakket kreeg ik gelijk van iedereen hun ervaringen te horen. Zo kon ik snel en makkelijk het pakket kiezen wat bij mij paste.

Mentale gezondheid

Alleen op je thuiswerkplek is ook maar alleen. Vaak blijf je, zonder input van anderen, vast zitten in je eigen denkpatroon en emoties. Door je gedachten en gevoelens te delen met collega freelancers, kun je daarna weer geconcentreerd verder.

In de corona-tijd werden ineens veel opdrachten afgezegd. Ik kwam bijna zonder werk te zitten. Mijn collega-freelancers hebben me er echt doorheen gesleept. Door mee te leven, mee te denken, mee te zoeken naar alternatieven. Nog nooit was ik zo blij met mijn flex-collega’s.”

Wil je deze voordelen van samen werken ook? Je bent van harte welkom bij Ondernemershuis Hanzegilde.

Plaats een reactie