HELP, Ik red het niet (meer) alleen!

Het is lastig nee zeggen tegen een nieuwe opdracht. De periode waarin je nog (net) niet genoeg werk had ligt je nog vers in het geheugen. Of de aangeboden opdracht is zo interessant, of betaald zo goed dat je wel gek bent als je nee zegt. Je zegt dus ja.

En als je vaak genoeg ja zegt, dan kan het gebeuren dat je ineens omkomt in het werk. Om te voorkomen dat je jezelf in een burn out werkt (ziek worden wil je als freelancer écht niet!) tien tips hoe je toch ja kan blijven zeggen en tegelijk jezelf niet over de kop werkt.

Allereerst de vraag: waar ben je zo druk mee? Ben je druk met ondernemen of met de inhoud van je werk? Grote delen van ondernemen kun je uitbesteden. Met de inhoud van je werk is dat gelukkig een stuk lastiger. Je bent immers niet voor niks expert in je vak.

 

Drie ondernemersactiviteiten die je eenvoudig kan uitbesteden

Boekhouding

De eerste ondernemersactiviteit die je kan uitbesteden is (bijna) alles wat te maken heeft met de belastingen. Natuurlijk kun je zelf de belastingaangifte en btw-aangifte doen. De meeste freelancers verheugen zich echter niet op dit soort activiteiten. Het zijn echte energieslurpers. Energie die je beter kan besteden aan zaken die geld opleveren: opdrachten bijvoorbeeld.

Uitbesteden dus die handel. Zoek een goed boekhoudpakket en/of een goede boekhouder / accountant, en maak afspraken over wat zij van je overnemen, en wat je zelf blijft doen. Een goede boekhouder of accountant kost geld, maar levert je ook geld op. Zij weten immers beter dan jij welke aftrekposten er zijn.

Marketing

De tweede ondernemersactiviteit die je kan uitbesteden is online zichtbaarheid. Natuurlijk moet je als freelancer, ook in drukke tijden, doen aan marketing en zorgen dat je online zichtbaar bent. Wie zegt echter dat je dit zelf moet doen? Een goede tekstschrijver kan op basis van een ingesproken bericht van jou op zoek naar wat extra informatie en blogs schrijven, linkedinberichten maken en als je wilt posten en modereren. Zo blijf je online zichtbaar en kost het je weinig tot geen tijd.

Administratie

De laatste ondernemersactiviteit die je eenvoudig kan uitbesteden is je mail en andere administratieve zaken. Een goede virtual assistant, ook wel VA genoemd, kan je agenda beheren, veel van je mails beantwoorden, maar ook zorgen dat je auto op tijd bij de garage is voor een onderhoudsbeurt, (zaken-)reizen boeken etc.  Hoewel het af te raden is een VA aan te nemen als je al druk bent, want het goed inwerken kost toch wel even tijd, is een goed ingewerkte VA goud waard.

Inhoudelijk werk uitbesteden

Als het gaat over de inhoud van je werk is het lastiger om werk uit te besteden. Toch is het dan ook mogelijk de werkdruk te verlagen. Ook dit kan op drie manieren.

Job carving

De eerste manier is Job Carving: welke delen van je werk zijn eenvoudig door iemand anders uit te voeren? Moet je zelf de afspraken maken, of kan de VA dat doen? Is het nodig dat je zelf je teksten redigeert en opmaakt, of is het inhuren van een editor en vormgever een optie? Kijk kritisch naar je werkzaamheden: waar is je toegevoegde waarde het grootst, en wat zijn eenvoudig(er) over te dragen aan iemand anders? Zorg dus dat je een netwerk om je heen hebt van mensen die goed zijn in delen van jouw werk, zodat je onderdelen van je werk eenvoudig kan doorzetten. Door het contact met hen goed te houden, krijg je bij naderende deadlines wellicht zelfs voorrang op hun andere opdrachtgevers.

Opdrachten doorzetten

De tweede manier is opdrachten doorzetten in je eigen netwerk. Door te zorgen voor een netwerk van freelance vakgenoten kun je opdrachten doorzetten. Dit levert je op de korte termijn geen harde euro’s op, maar wel een tevreden opdrachtgever, en een blije freelance vakgenoot. Tevreden opdrachtgevers komen weer terug en de blije freelance vakgenoot denkt weer aan jou in tijden dat hij/zij overloopt in de opdrachten en jij het wellicht wat rustiger hebt. Een advies hierbij is wel kritisch te zijn aan wie je doorverwijst: je verbindt jouw naam aan je freelance vakgenoot, dus je moet wel overtuigd zijn van zijn/haar kunnen.

Inhuren expertise

Wil je geen opdrachten doorzetten, dan kun je natuurlijk freelance vakgenoten ook inhuren. Zij gaan dan als onderaannemer voor je aan de slag. Een andere optie is om in een maatschap samen te gaan werken. Let er in beide gevallen wel goed op wie waarvoor verantwoordelijk is.

Laatste redmiddel: Nee zeggen

Lukt het je met bovenstaande tips nog niet om het rustiger te krijgen? Dan is er nog 1 laatste tip: nee leren zeggen. Kies alleen de leukste, best-betaalde opdrachten uit. Gooi je uurtarief omhoog en wees kritisch over voor welke opdrachtgever je wilt werken. Zo hou je het leukste werk, voor de leukste opdrachtgever tegen het beste tarief over. En wie wil dat nu niet?

Sommige linkjes in deze blog verwijzen naar mensen die in het netwerk van Ondernemershuis Hanzegilde zitten. Ondernemers waar we trots op zijn, en graag mee samenwerken. Onze ondernemers werken ook graag met jou. Wees welkom voor een kopje koffie en sparringssessies met onze collega ondernemers. Graag vertellen we je dan ook over de faciliteiten van het ondernemershuis die jou kunnen helpen om te excelleren als ondernemer.

 

Plaats een reactie