Waar wil je werken: Verschillende typen flexwerkplekken

Steeds vaker gaan zelfstandig professionals op zoek naar een werkplek, waar ze samen met andere zelfstandig professionals kunnen werken. Deze werkplek biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om werk en privé beter te scheiden. Ook biedt de flexwerkplek je de mogelijkheid om je klanten professioneel te ontvangen, je netwerk te vergroten en te sparren met collega-ondernemers.

De meeste flexwerkplekken bevinden zich in de Randstad. Daar is immers het meeste werk (Van Oort et al., 2010). Gelukkig zijn daarbuiten ook steeds meer flexwerkplekken te vinden (Beukeboom, 2018). Flexwerkplekken vind je naast snelwegen en treinstations, in centra van (grote) steden of werken nauw samen met universiteiten en zijn daar dan ook in de buurt gesitueerd.

Naast verschil in locatie zijn er meer verschillen. Niet elke flexwerkplek is hetzelfde. Welke vormen van flexwerken zijn er? Weijs-Perrée et al. (2016) onderscheiden 4 vormen.

‘business centers’

Ook wel bekend als de reguliere bedrijfsverzamelgebouwen. Je huurt je eigen ruimte. Er is een laag serviceniveau en je hebt niet noodzakelijkerwijs contact met andere huurders. Ideaal als je houdt van geconcentreerd doorwerken, een professionele omgeving wenst om je klanten te ontvangen of bijvoorbeeld eigen personeel hebt.

‘serviced offices’

Je huurt je kantoorruimte aangevuld met services zoals secretariële en ICT- diensten. Ook hier is er niet noodzakelijkerwijs contact met andere huurders. Het voordeel is dat je je kan richten op je kerntaak, zonder veel tijd kwijt te zijn met randzaken. Niet ieder serviced office biedt dezelfde faciliteiten. Als je in dergelijke werkplek geinteresseerd bent en verschillende mogelijkheden wilt afwegen dan moet je dus goed kijken naar de geboden faciliteiten, zodat je geen appels met peren gaat vergelijken. En bedenk je natuurlijk vooraf welke services voor jou belangrijk zijn.

co-working office’

Hierbij is het hoofddoel om samenwerking of interactie tussen gebruikers te faciliteren. Vaak is er sprake van een gedeelde werkruimte en wordt er aandacht besteed aan het creëren van een community gevoel. Wil je optimaal kunnen profiteren van de voordelen van een co-working office, dan is het belangrijk dat de cultuur en de mensen bij je passen. Vraag of je een periode mag komen kijken voordat je een langdurige overeenkomst aangaat. Zo kun je goed ervaren of de aanwezige community past bij jou en je behoeften.

‘business incubators’

Deze werkplek wordt vaak gesubsidieerd door de overheid en is soms gelieerd aan een universiteit. De focus ligt op het ondersteunen en faciliteren van startup bedrijven door middel van coaching en het aanbieden van een goedkope werkplek. Een bijkomend voordeel is dat de lokale werkgelegenheid en de economische ontwikkeling en groei in de regio wordt gestimuleerd. Vaak biedt een business incubator ook toegang tot een netwerk van mentoren en investeerders.

Hybride vormen

In de praktijk is het onderscheid niet zo zwart-wit en zit er veel overlap tussen de verschillende vormen. Zo zijn er bedrijfsverzamelgebouwen, waar tevens de mogelijkheid is om in een gemeenschappelijke ruimte te werken. En een ‘co-working office’ kan ook een start-up ondersteunen.

Tip: Ga kijken bij verschillende flexwerkplekken voordat je een keuze maakt

Als je op zoek bent naar een flexwerkplek, bepaal eerst je behoefte en ga zeker ter plaatse kijken. Wil je een keertje bij Ondernemershuis Hanzegilde kijken, een ‘co-working office’ die tevens coaching on the job biedt voor startende ondernemers, dan ben je van harte welkom.

Plaats een reactie