Hoe draag je als freelancer bij aan het realiseren van de SDG’s?

In 2016 stelde de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) op. De SDG’s zijn een verzameling van 17 wereldwijde doelstellingen met als doel een ​​duurzamere en rechtvaardige toekomst te realiseren. Deze doelen richten zich op verschillende uitdagingen, waaronder armoede, klimaatverandering, ongelijkheid, schoon water en sanitaire voorzieningen, duurzame energie, goede gezondheid & welzijn en duurzame steden & gemeenschappen. Het is de bedoeling dat de gestelde doelen in 2030 behaald zijn.

Om ze te realiseren zal iedereen in de samenleving moeten bijdragen aan het bereiken van deze doelen. Als freelancer kun je op verschillende manieren bijdragen aan het bereiken van een duurzame wereld.

Duurzaam bedrijfsmodel

Door de manier waarop je je activiteiten uitvoert en welke opdrachten je wel en niet aanneemt kun je bijdragen aan verantwoorde productie en consumptie (SDG12) en klimaatactie (SDG 13). Kijk bijvoorbeeld eens naar je inkoop: heb je bijvoorbeeld een nieuwe laptop of telefoon nodig, of werkt langer doen met je devices of een refurbished ook voor jou? Ook in het logistieke deel van je bedrijf is vaak meer mogelijk dan je denkt: op welke manier reis je naar de klant. Kan dat op de fiets of met het openbaar vervoer, of is wellicht een teams-, google- of zoommeeting ook een optie? Daarnaast kun je je klanten helpen hun bedrijfsvoering duurzamer in te richten, waardoor ook zij bijdragen aan SDG 12 en 13. Ook kleine bijdragen, zoals zuinig zijn met water, zwerfafval opruimen en geen overbodige relatiegeschenken weggeven dragen bij.

Duurzame projecten

Als freelancer kun je ervoor kiezen een deel van je tijd te besteden aan duurzame projecten gericht op armoedebestrijding, schoon drinkwater & sanitaire voorzieningen, en duurzame energie. Op deze manier kun je bijdragen aan SDG 1 (Geen armoede), SDG 6 (Schoon water en sanitair), en SDG 7 (Betaalbare en schone energie). Hier vind je enkele initiatieven in Nederland. En natuurlijk kun je ook je eigen project opstarten. Wil of kun je hier geen tijd aan besteden, dan is het altijd nog een optie bij te dragen door een donatie aan een goed doel, of een deel van je inkomen uit te lenen via microkredieten.

Mensenrechten en arbeidsnormen

Als freelancer kun je mensenrechten respecteren en arbeidsnormen handhaven. Zo draag je bij aan aan SDG 8 (Waardig werk en economische groei) en SDG 10 (Ongelijkheid verminderen). Enkele voorbeelden hoe je bij kan bijdragen aan deze doelen zijn: het bieden van een stageplaats of werkervaringsplaats, het betalen van een fatsoenlijk loon aan de (avond-)oppas of schoonmaker (thuis of op het werk). De kleinste moeite vind je bij Amnesty Internationaal. Meld je aan voor hun spoedacties, en draag bij aan een betere wereld in 1 minuut per maand.

Duurzaam inkopen

Door duurzaam in te kopen draag je bij aan SDG 12 (Verantwoorde productie en consumptie). Kies bijvoorbeeld voor leveranciers die zich committeren aan milieuvriendelijke productie, mensenrechten en arbeidsnormen naleven.

Bewustwording & Onderwijs

Tot slot kun je bijdragen aan een duurzame wereld door informatie over de SGD’s te verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld door seminars, workshops of lezingen te geven of door te investeren in onderwijsprojecten. Zo draag je bij aan SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs). Ook als je je kennis deelt over je eigen vakgebied door het geven van een gastlessen op scholen, het bieden van stageplekken en het geven van workshops en lezingen aan collega-freelancers en klanten.

Kortom, ook als freelancer kun je een rol spelen bij het ondersteunen van de SDG’s. Hiermee neem je niet alleen je morele verantwoordelijkheid, maar ontstaan ook kansen om nieuwe markten te betreden, kosten te besparen en concurrentievoordeel te behalen.

 

 

Plaats een reactie