Vitaliteit bij Ondernemershuis Hanzegilde: 5 tips die ook thuis zijn toe te passen

Heb jij ook last van bewegingsarmoede? Bewegingsarmoede is een zodanig gebrek aan lichamelijke activiteit in het dagelijks leven dat dit negatieve effecten heeft op de gezondheid. Zo leiden mensen die (te) weinig bewegen meer aan chronische ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas (Scherder, 2020). Dit soort ziektes kun je als zelfstandig ondernemer niet gebruiken. Zeker niet als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, zoals geldt voor vier op de tien zzp’ers (cbs, 2019).  4 op de 10 zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: bewegen! (Scherder, 2020). Dit bewegen kan natuurlijk in een sportschool, of door lid te worden van een sportvereniging. Het is ook mogelijk om daarnaast bewegen in te bouwen in je werk. Hieronder vijf eenvoudige tips om dagelijks meer te bewegen.

Haal drinken voor jezelf.

Het lijkt wat onaardig, maar door alleen drinken te halen voor jezelf en niet voor anderen, dwing je jezelf (en je huisgenoten of collega’s) om vaker op te staan en wat drinken te halen. Essentieel is dan natuurlijk wel dat je jezelf de tijd gunt om even wat drinken te halen. Gelukkig bevorderen kleine pauzes je productiviteit, dus alle reden om elk uur even wat te drinken te halen.

Kleine pauzes bevorderen je productiviteit.

Werk staand

We zijn allemaal erg gewend om te zitten tijdens computerwerkzaamheden, bellen en lezen. Maar deze activiteiten kunnen vaak ook staand.  Een zit/stabureau geeft je de mogelijkheid om afwisselend te zitten of te staan tijdens je werk. Bij het Hanzegilde hebben we sta-tafels staan, om zo te kunnen afwisselen tussen zitten en staan. Bellen kan achter je bureau, beeldbellen kan natuurlijk staand, maar als je belt met een gewone telefoon, dan is wandelen tijdens het gesprek ook een goede optie. Niet alleen voorkom je zo beweegarmoede, tegelijkertijd zul je meer creatieve invallen krijgen (gidsingezondheid.nl, 2020). Misschien heb je een van onze collega-ondernemers wel eens, met oortjes in, zien wandelen in Doesburg (en omstreken ;-).

Kom op de fiets naar je werk

Veel van de ondernemers die bij Ondernemershuis Hanzegilde werken, komen op de fiets naar het ondernemershuis toe. Zo beginnen ze de dag fit en vitaal. Ze leggen geen grote afstanden af, 1 tot 5 kilometer is goed te fietsen volgens hen. Collega-ondernemers van verder weg pakken vaak de auto.  Nu thuiswerken het adagium is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je de dag niet kan beginnen met een rondje fietsen. Wat houd je tegen om elke ochtend een kwartier tot half uur buiten te fietsen, of te lopen als dat meer je ding is?

Wandelen tijdens de lunch

Wandelen tijdens de lunchpauze is een goede onderbreking van de werkdag. Tegelijk geeft dat de kans om lekker bij te praten met collega-ondernemers, of je buren als zij ook thuiswerken. Door af te spreken hoe laat je gaat wandelen voorkom je dat de ene lunchpauze net start, terwijl de ander net klaar is. Hoewel je alleen kan wandelen, vinden wij samen wandelen toch leuker. Heb je geen wandelgenootjes of wil je een keer wandelen met iemand anders? Geef je dan op voor de ondernemerswandeling, die elke maandag om 12.30 start bij Ondernemershuis Hanzegilde.

Doe zelf je huishouden

Heb je geen tijd voor (wandel-)pauzes? Bedenk dan dat je arbeidsproductiviteit hoger is als je wel pauzes neemt. Natuurlijk kun je ook de was in de wasmachine doen, stofzuigen of de tuin harken tijdens je pauze. Bij het Ondernemershuis Hanzegilde is ook altijd wel een vaatwasser uit te pakken of een keer te vegen als je dat liever doet. Bewegen is immers bewegen. In welke vorm ook.

Plaats een reactie