Wanneer werken bij een flexwerkplek?

In 2008 begon ik mijn eigen bedrijf. Erg spannend vond ik het allemaal. Gelukkig had ik al een opdrachtgever toen ik begon, en met een gekregen bureaustoel en een oud bureau was een werkplek ook snel geregeld. Ik kon van start. Ideaal zo vanuit huis werken: Werken in pyjama was geen probleem, of even nog een paar uurtjes maken in de avonduren: het kon allemaal.

Ergens in 2011 begon het een beetje te wringen. Inmiddels werkte ik zo’n drie jaar voor mezelf, had ik meerdere opdrachtgevers, dus veel aan het werk. Ik kreeg het gevoel dat ik steeds hetzelfde deed. Ik groeide niet meer in mijn werk, mijn persoonlijke ontwikkeling stond stil. Ook was er zo af en toe iets raars met mijn toetsenbord. Ik had uitgevonden dat als ik de computer uit en weer aan deed het opgelost was. Een goede printer had ik ook niet, degene die ik had gekocht was toch niet zo fijn. Vriendinnen stonden regelmatig voor de deur met de vraag of ik tijd had voor thee, nee zeggen moest ik nog leren. Dus ik werkte zeer regelmatig nog tot in de late uurtjes door. Kortom: ik mistte iets, maar wat precies… het was moeilijk het een naam te geven.

Tot ik iemand sprak die het had over een werkplek, waar je met collega-ondernemers aan de slag kon. Dat leek me wel wat: nieuwe mensen betekent immers nieuwe input. En nieuwe input betekent leren, groeien als ondernemer en als mens. En als extra voordeel was voor mijn vriendinnen duidelijker wanneer ik wel werkte, dan was ik namelijk niet thuis. Ik was om, dat zou ik gaan proberen. Het duurde nog een maandje of zo, voordat ik de stap echt durfde zetten. En ik kan zeggen dat het de beste stap is die ik als ondernemer heb gemaakt. En ik was niet de enige: in 2018 werkte 85% van de zzp’ers regelmatig buitenshuis.


Voor en nadelen van en flexwerkplek


Hieronder heb ik speciaal voor jou de voor- en nadelen van een flexwerkplek op een rijtje gezet. Zodat ook jij kan kiezen welke werkplek, thuis of op een flexwerkplek, het beste bij je past.

Wat zijn de voordelen van een flexwerkplek?

Scheiding werk-privé

Een voordeel dat door veel zzp’ers genoemd wordt is de scheiding tussen werk en privé. Zeker in deze tijd, waar we met ons mobiel eigenlijk continu verbonden zijn met onze opdrachtgevers en leveranciers, is het prettig om af en toe letterlijk de deur dicht te kunnen trekken en naar huis te gaan. Driekwart van de werkenden heeft behoefte aan deze scheiding, om zich op te kunnen laden voor hun verschillende rollen in hun leven. De Finse psychologe Ulla Kinnunen zegt hierover: ‘Je hebt ontspanning en herstel nodig. Als je rollen thuis en op je werk steeds in elkaar overlopen, kun je thuis niet bijkomen van je werk’.
Wist je trouwens dat je een groter risico loopt op emotionele uitputting en een burn out als je niet goed kunt ontspannen? Ook zijn mensen die zich niet goed opgeladen minder fit en minder creatief.
Kortom: een flexwerkplek heeft als voordeel dat je kwalitatief beter werk kunt leveren want je bent creatiever als je een goede scheiding tussen werk en privé hebt.
En een flexwerkplek zorgt voor een lager ziekteverzuim. Wat prettig is, want als zzp’er heb je geen inkomsten als je niet werkt. Hoewel je je daar natuurlijk wel voor kan verzekeren.

Nieuwe kennis

Een tweede voordeel van werken op een flexplek bestaat feitelijk uit meerdere onderdelen. Op een flexwerkplek werken meestal meerdere ondernemers. Allen met een verschillend ervaringsniveau als ondernemer, en ook expertise in verschillende vakgebieden. Dit biedt jou de kans om meer te leren over ondernemen, en niet de fouten te maken die anderen wel maakten. Een gesprek wat me goed is bijgebleven is een gesprek over hoe om te gaan met wanbetalers. Maar ook leren nee zeggen tegen opdrachtgevers op een manier dat ze je wel weer vragen heb ik geleerd van de aanwezige meer ervaren collega-ondernemers.

Ook ben ik er inmiddels achter wat het probleem was met mijn computer. En ben ik geholpen toen ik een nieuwe laptop nodig had. Hoe ik een website moet bouwen heb ik ook al geleerd op de flexwerkplek, net als ik daar heb geleerd wanneer je er beter wel iemand voor kan betalen.

De aanwezige expertise wordt zeker wekelijks, zo niet dagelijks door mij gebruikt om mijn eigen werk beter te doen. Mijn opdrachtgevers zijn daardoor erg blij met ‘mijn’ brede kennis en ervaring, waardoor ik sneller nieuwe opdrachten krijg. Kennis uit de andere vakgebieden blijkt vaak goed bruikbaar in mijn eigen werk. En het enige wat ik ervoor hoefde te doen was lunchen met collega-ondernemers en af en toe koffie met taart eten. Gelukkig zijn mijn collega-ondernemers ook blij met mijn expertise, die ik graag met hen deel.

Professionele uitstraling

Mijn buren hebben mij wel eens gevraagd wat ik toch voor een werk deed, dat ik al weer een man thuis ontving. Die vraag voelde toch ergens wel wat ongemakkelijk. En ook het elke keer opruimen van de woonkamer, zorgen dat er geen anderen in de woonkamer zaten of zouden komen, voelde toch ook niet zo heel erg professioneel.
Nee, dan de flexwerkplek: Mijn gasten worden door collega-ondernemers ontvangen en van koffie of thee voorzien, terwijl ik nog even een telefoontje afhandel. Daarna wandelen we naar de vergaderruimte. Tussendoor even wat scannen is geen enkel probleem, net als een presentatie geven op een digibord. Alle materialen die mij helpen om professioneel mijn werk te kunnen doen zijn voorhanden. Zonder extra kosten. Ideaal!
Oh en natuurlijk ontvang ik gasten van mijn collega-ondernemers even gastvrij als zij de mijne ontvangen. Soms leidt dat zelfs tot interessante en leerzame gesprekken. En een enkele maal zelfs tot een nieuwe samenwerking, natuurlijk in overleg met de betreffende collega-ondernemer.

Nieuwe mensen

Wat ik als thuiswerkende zzp’er misschien wel het meest heb gemist waren collega’s. Natuurlijk had ik wel eens face to face contact met klanten of leveranciers. Maar die gesprekken zijn toch anders dan met collega’s. Je blijft toch in de rol van professional, en deelt je eigen twijfels en verhalen toch minder. Ondanks dat je familie, vrienden en opdrachtgevers ziet, voelen thuiswerkers zich toch regelmatig eenzaam.
Nu ik werk op een flexwerkplek heb ik daar geen last meer van. We delen lief en leed met elkaar. ‘s Morgens is er iemand die goede morgen zegt en als ik even vast zit met een opdracht, dan is er altijd wel iemand die even tijd voor me maakt. Of alleen maar zegt ‘rot hé’. Nieuwe kleren, naar de kapper, of een nieuwe bril, het wordt opgemerkt. Mensen vinden mijn werk interessant, en ik dat van hen. Kortom: ik hartje collega-ondernemers.

Wat zijn nou de nadelen van een flexwerkplek

Natuurlijk heeft een flexwerkplek niet alleen maar voordelen. Er zitten ook nadelen aan.

Flexwerkplek kost geld

Je betaalt natuurlijk geld voor je flexwerkplek. Dit kan vaak met een strippenkaart, waarbij je per keer afrekent, of met een abonnement. Zelf heb ik gekozen voor een abonnement, zodat ik elke maand dezelfde kosten heb èn 24/7 terecht kan. Ik hou namelijk van vroeg beginnen en 9 uur is me echt te laat.

Of de werkplek me nu geld kost of oplevert, daar ben ik nog niet helemaal uit. De huur mag namelijk afgetrokken worden van de winst die ik maak, waardoor ik minder inkomstenbelasting hoef te betalen. Dit blijkt trouwens onder strikte voorwaarden ook te gelden voor een kantoor aan huis. Kosten voor koffie en thee en wc papier heb ik (onder werktijd) niet meer. Dit blijkt volgens onderzoek toch snel 2 euro per werkdag te kosten. De ruimte in huis is weer vrij voor andere activiteiten, waardoor verhuizen niet nodig bleek.

De kosten van de flexwerkplek vielen me trouwens enorm mee. Gemiddeld kost een flexwerkplek tussen de 115 en 300 euro per maand. Een keertje minder uit eten per maand, en het grootste deel van de huur heb je er al weer uit.

Kletsen kost tijd

Leuk natuurlijk dat ik praten met collega-ondernemers zo ontzettend waardeer. Maar jij hebt het natuurlijk druk en al dat gepraat kost alleen maar werktijd. Zo krijg je je werk nooit af voor de deadline. Maar kijk eens eerlijk: hoeveel tijd zit je online te surfen op het internet, kijk je doelloos nog even op allerlei social media of speel je (snel weliswaar) een online spelletje? Als je een deel van die tijd besteed aan het indoen van koffie voor collega-ondernemers, dan heb je gelijk je beweging en je praatje. Doordat je hersens even echt micro-pauze hebben, omdat ze met wat anders bezig zijn, krijg je veel meer creatieve invallen en gaat je werk erna een stuk sneller. En als je dan ook nog bedenkt dat de gemiddelde werkende maar 3 effectieve uren op een dag werkt, dan heb je zeker tijd voor een kletspraatje met collega-ondernemers :-).

Tips voor het zoeken van een flexwerkplek

Natuurlijk moet je niet zo maar bij een willekeurige flexwerkplek een abonnement afsluiten. Ga eerst eens kijken om te zien of de ruimte je aanspreekt. Beding een proefwerkweek om kennis te maken met de collega-ondernemers, om te voelen of er wel een klik is. Wees bereid om wat verder te reizen voor die ene echt leuke flexwerkplek (hiermee bedoel ik natuurlijk geen uren, maar een half uurtje kan soms net het verschil zijn tussen een flexwerkplek en een geweldige superleuke werkplek waar je graag komt en echt wat aan hebt).

(de foto bij deze blog toont een beeld van voor corona, inmiddels staan er overal hygieneschotten en bij de ingangen desinfectiezuilen)

Lezen hoe andere ondernemers het vinden om bij Ondernemershuis Hanzegilde te werken?

Coaching door kennis te delen

Beginnend ondernemer bij Ondernemershuis Hanzegilde

Het gevoel dat je ’s morgens echt naar je werk gaat

Fijne sfeer, dat doet het voor mij

Onderwerpen waar je geen verstand van hebt, hoef je niet zelf te ontdekken

Plaats een reactie