Creativiteit en stress

Geldstress, werkdruk, gedoe met een opdrachtgever, er zijn vele redenen waardoor je stress kan hebben. Het goede nieuws is dat ieder mens last heeft van stress en een beetje stress juist wel goed is voor je. Te veel stress, is net als bijna alles waar te voor staat, juist weer minder goed. Als je te veel stress hebt, dan is het lastiger om te plannen en om creatief te zijn.

Toch is creativiteit in stressvolle situaties juist wel nodig. Je moet immers een weg vinden uit de stressvolle situatie. En meestal is dat niet ‘doorgaan op de ingeslagen weg’. Gelukkig zijn er verschillende manieren, om ook in stressvolle perioden de creativiteit te bevorderen.

Wandel!

Erik Scherder zei het al in zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’: wandel! Wandelen verhoogt je alertheid, verlaagt de kans op een depressie, zorgt dat je hersenen fit worden of blijven. Hierdoor krijg je meer goede ideeën. En blijven de goede ideeën onverhoopt uit, dan heb je wel je conditie verhoogd en gewerkt aan je vitaliteit.

Pak je rust!

In drukke, stressvolle tijden lijkt dit een lastig advies om op te volgen. Maar juist dan is het goed een dag rust te pakken. Stap uit de tredmolen en doe een dag helemaal niets. Leg de telefoon (en andere devices) aan de kant, ga lezen, wandelen, tuinieren, slapen, eten koken. Alles wat je leuk vindt, zo lang het maar niets met je werk en de oorzaken van je stress te maken heeft. Breng de dag bij voorkeur alleen door.

Surf doelloos op internet!

Eenmaal uitgerust kan je brein weer nieuwe prikkels verwerken. Het is dan zaak om te zorgen dat er nieuwe prikkels komen: praten met anderen, nieuwe locaties bezoeken, nieuwe recepten uit proberen, maar ook doelloos surfen op internet. Door al deze nieuwe prikkels en input ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Overigens blijken creatieve culturele uitingen, zoals theater, schilderijen, boeken, muziek, poëzie, films en foto’s bekijken en beleven ook je eigen creativiteit te bevorderen.

Ga dagdromen!

Als je stressvolle periode voorbij is, wil je natuurlijk ook graag creatief blijven. Dit kan door tijd in te ruimen voor dagdromen. Plan je dag niet overvol, zorg voor lege uren. Uren die je niet vult met afspraken, devices en huishoudelijke zaken, maar ga je vervelen. Vervelen geeft je de ruimte om te dagdromen. Door de tijd te nemen om even niets te doen, niets te moeten krijgt je brein de ruimte om af te dwalen van wat normaal en standaard is. Je komt los van logisch denken en gaat veel meer associëren. Je legt nieuwe verbanden tussen bestaande kennis, fantasieën en ideeën.

Ga op vakantie!

Geen zin in vervelen, wel behoefte aan creativiteit? Ga dan op vakantie. Reizen heeft een positieve invloed op de werking van je brein. Nieuwe geuren, geluiden, smaken en belevenissen activeren je brein en stimuleren je creativiteit.

Plaats een reactie