Ondernemershuis Hanzegilde: Meer dan een werkplek!

Ondanks dat de huidige technologie het mogelijk maakt om nagenoeg overal ter wereld te werken, zo lang je maar internet hebt, kiezen zelfstandig professionals er toch vaak voor om in een stedelijk gebied te werken (Florida, 2005). Op deze manier kunnen ze wederzijds kennis overdragen, samenwerken met anderen en hun netwerk verder uitbouwen (Akhavan et al., 2019; Spinuzzi, 2012). Dit samenwerken krijgt veelal vorm in zogenaamde ‘coworking spaces’ (Mariotti et al., 2017), zoals Ondernemershuis Hanzegilde.

Ondernemershuis Hanzegilde biedt zelfstandig professionals niet alleen een (flex-)werkplek, maar ook kennis, samenwerkingsmogelijkheden en een sociaal netwerk (Capdevila, 2013). Volgens het Vastgoed Journaal waren er in 2019 naast het Ondernemershuis Hanzegilde nog zo’n 650 andere coworkerspaces.

Positieve impact op de buurt

Naast interactie en samenwerking tussen de zelfstandig professionals die werken in de coworkerspace, heeft een coworkerspace ook invloed op de nabije omgeving. Zo kan een coworkerspace een bijdrage leveren aan de revitalisering van de stad, het aantrekken van ondernemers en zelfstandig professionals (Mariotti et al., 2017; Jamal, 2018; Akhavan et al., 2019).

Door de activiteiten die in de coworkerspace zijn, zoals lezingen en workshops, ontstaat er een groter gedeelte van de dag activiteit en levendigheid in de buurt (Mariotti et al., 2017). Zeker als deze activiteiten ook toegankelijk zijn voor externen. Ook kunnen, door de ontmoetingsfunctie van een coworkerspace, sociale relaties in de buurt verbeteren (Mariotti et al., 2017). Tot slot nemen de bestedingen bij de lokale detailhandel toe, doordat de zelfstandig professionals in de buurt van de coworkerspace hun boodschappen doen (Mariotti et al., 2017).

 

Plaats een reactie