Heel veel zzp-ers rekenen met 21 cent per gereden kilometer. Waarom eigenlijk?
De 21 cent komt voort uit wat de belastingdienst hanteert als belastingvrije kilometer vergoeding. Tot 1 januari 2022 was die nog 19 cent. Maar dit gaat enkel om de inkomstenbelasting. Als je in loondienst werkt mag je werkgever jou 21 cent per kilometer belastingvrij vergoeden, per 1-1-2024 zelfs 23! Meer mag ook, alleen ben jij en je werkgever over het meerdere inkomstenbelasting verschuldigd.
En ditzelfde geldt ook voor de zzp-er. In een eenmanszaak mag je 21 cent kosten rekenen voor iedere zakelijke kilometer. Dit worden dus kosten in het bedrijf en gaan van je winst en dus van je inkomen af.
Wat veel zelfstandigen niet weten is dat dus niets te maken heeft met welke reiskosten je je klant in rekening mag of kan brengen. Dat is namelijk alleen maar wat je afspreekt. Dat kan dus een prijs per gereden kilometer zijn, een prijs per gereden uur, een vaste prijs (voorrijkosten), OV prijs of een combinatie.
Denk dan dus ook na hoeveel tijd en geld het jou kost! In het uur dat je onderweg bent kun je misschien geen ander werk doen. Ook kun je bij afspraken die korter dan een dag duren misschien niet de volle 8 uur ergens in rekening brengen. Het is dus echt niet raar om je gewone uurtarief te rekenen.
Het belangrijkste is dan wel dat je het van te voren vast legt. Op je factuur specificeer je dat dan gewoon, en reken je er BTW over.
En bij je privé inkomstenbelasting, 1x per jaar, komt de 21 cent per kilometer pas weer om de hoek kijken….