Taboe: eenzaamheid onder freelancers

Eigen baas zijn wordt gezien als een van de grootste voordelen van freelancer zijn. Zelf bepalen wanneer je werkt, welk werk je doet en hoe je het doet. Naast voordelen heeft het freelancen ook enkele nadelen. Een van de nadelen is eenzaamheid: niemand met wie je werkgerelateerde uitdagingen kunt bespreken, die je successen met je viert en begrijpt waar je mee bezig bent.

Gewone werknemers zien vaak de hele dag hun collega’s en krijgen zo hun dagelijkse portie menselijke interactie. Freelancers die vanuit huis werken zien vaak de hele dag geen mens, en voelen zich hierdoor soms eenzaam.

Niet alleen thuiswerkende freelancers hebben last van eenzaamheid. Ook freelancers die bij de klant op locatie werken voelen zich regelmatig eenzaam. Doordat je niet echt onderdeel bent van het team, het toch je klant is, kun je niet altijd vrijuit spreken over zaken waar je tegenaan loopt. Eenzaamheid is niet alleen een vervelend gevoel. Het is ook negatief van invloed op je werkprestaties. Zo worden een verlaging van je IQ en het minder goed logisch kunnen redeneren onder andere als negatieve effecten van eenzaamheid genoemd.

Toch hoef je je niet eenzaam te voelen als freelancer en kun je de negatieve effecten vermijden. Hieronder enkele tips om eenzaamheid te bestrijden:

Tip 1 Wordt actief in social media groepen die bestaat uit freelancers

Zowel op LinkedIn, Facebook als Slack en andere social media zijn groepen freelancers te vinden. Meld je aan, reageer op vragen van andere freelancers en stel je eigen vragen. Een nadeel van online contacten is dat het toch wel een dimensie mist. Maar misschien zijn er ook freelancers uit je regio bij die het leuk vinden om elkaar In Real Life (IRL) te ontmoeten.

Tip 2 Ga er zelf op uit

In de meeste regio’s zijn diverse netwerkgroepen actief. Sommigen zijn erg makkelijk toegankelijk, zoals open coffees, anderen enkel op uitnodiging of bij een lidmaatschap. Via google zijn veel van deze initiatieven eenvoudig te vinden. Netwerken geeft je de broodnodige sociale interactie, nieuwe inzichten en inspiratie, leuke contacten en soms levert het zelfs nieuwe klanten op.

Een beruchte valkuil van netwerken is dat je al snel hele dagen aan het kennismaken en bijpraten bent onder het genot van een kopje koffie. Je vergeet dat je ook nog productief moet zijn.

 Tip 3 Ga werken bij een flexwerkplek

Heb je veel te doen, liggen deadlines op de loer, dan is er meestal weinig tijd om extra activiteiten te ontplooien om mensen te ontmoeten. Toch neemt je behoefte aan sociale interactie niet af.  Een flexwerkplek is dan de oplossing. Natuurlijk kost een flexwerkplek geld. Het levert je ook veel op. Naast sociale contacten, levert het vaak een waardevol netwerk op met mensen die je ondersteunen in je werk, je op nieuwe ideeën brengen en met je kunnen sparren over werkgerelateerde uitdagingen. Een abonnement op een flexwerkplek is hiermee te zien als investering en valt onder je zakelijke kosten.

Bij Ondernemershuis Hanzegilde hebben we gemerkt dat al deze voordelen vooral optreden als er een redelijk vaste groep mensen werkt. Als je iemand een aantal keren per week ziet op je flexwerkplek, dan voelt deze persoon steeds meer als een collega met wie je een band op bouwt.  Korte gesprekken bij het koffiezetapparaat met medefreelancers op je flexwerkplek kunnen gaan over het weekend, maar ook over die ene opdracht die even helemaal niet loopt, of juist een nieuwe klant die je net hebt binnengehaald. En daarna ga je verfrist en vol goede zin weer lekker aan het werk.

Tip Wees je bewust van je eigen behoeften

Eenzaamheid is niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat. Vaak groeit het langzaam. Door al het werk wat je als freelancer af moet krijgen, ga je ’s morgens direct keihard aan de slag. Je vergeet rekening te houden met je eigen welzijn, en ineens word je overvallen door een gevoel van eenzaamheid en sociaal isolement.

Door af en toe bij stil te staan bij je gevoel en je behoeften voorkom je dat je straks met tegenzin achter je eigen bureau zit. Stel jezelf de vraag: Waar heb ik vandaag behoefte aan? Wil ik vandaag alleen thuis achter mijn bureau te zitten? Of heb ik behoefte aan iets anders?

Plaats een reactie