Freelancer en persoonlijke ontwikkeling: 4 typen

Uit onderzoek van Ruiner & Liebhart (2018) komt naar voren dat er 4 typen freelancers zijn. Elk type heeft zijn eigen voorkeur voor persoonlijke ontwikkeling.

De flexibele aanpasser

Het eerste type is de flexibele aanpasser. Dit type is vooral project en certificaat gedreven. Een certificaat is bijvoorbeeld vereist voor een project of een klant. Certificaten halen ze omdat dit als belangrijk wordt gezien door hun cliënten of opdrachtgevers. Een flexibele aanpasser loopt meestal niet voorop met het verkrijgen van nieuwe kennis en vaardigheden, maar is hier eerder reactief in: ontwikkelen is nodig, omdat de markt het vraagt. Nieuwe kennis en vaardigheden doen ze min of meer per ongeluk op in nieuwe projecten. Ze houden vooral van ‘leren door doen’.

Persoonlijke ontwikkeling als flexibele aanpasser?

Door bewust(er) te kiezen voor specifieke opdrachtgevers en projecten kun je de ontwikkeling van je kennis en vaardigheden sturen. Je stuurt je eigen ontwikkeling en employability meer pro-actief.

Flexibele zelfstandigen

Flexibele zelfstandigen, het tweede type, gaan vooral uit van hun eigen interesses en belangen. Deze willen ze graag vervullen via hun werk. Leren en zelfontwikkeling zijn voor de flexibele zelfstandige erg belangrijk. Ze hebben moeite met zich aanpassen aan de organisatie. Liever volgen ze hun eigen interesses.

Flexibele zelfstandigen ontwikkelen zich door het volgen van blogs en relevante websites over hun interesses. Ze bloggen zelf ook en posten video tutorials om zichtbaar te zijn voor cliënten/ opdrachtgevers.

Persoonlijke ontwikkeling als flexibele zelfstandige?

Door bewust te kiezen voor experts als sparringpartner of zelf een community van experts op te zetten en netwerkbijeenkomsten te organiseren, doe je door de gesprekken en discussies met peers snel nieuwe relevante kennis op. Die kun je combineren met de kennis die je al hebt. Daarnaast is het aan te raden opdrachtgevers te zoeken die met hun opdrachten aansluiten bij jouw interesses.

Permalancer

Het derde type, de Permalancers, zijn freelancers die zich sterk focussen op de vraag vanuit opdrachtgevers. Opdrachtgevers benaderen hun met specifieke en goed omschreven opdrachten. Permalancers zien leren en persoonlijke ontwikkeling als een noodzakelijk kwaad. De enige reden om zich te ontwikkelen is omdat dit nodig is om concurrerend te blijven ten opzichte van andere freelancers. Permalancers kiezen hun projecten op basis van de vergoeding die er tegenover staat en de mate waarin de permalancer zelf voldoet aan de criteria. Als ze zich moeten ontwikkelen, dan gaan ze het liefst naar seminars of volgen een formele training.

Persoonlijke ontwikkeling als permalancer?

Hou er rekening mee dat stilstaan in je ontwikkeling betekent dat je in de toekomst waarschijnlijk zonder werk zit. Kijk, eventueel samen met een coach, naar je interesses. Zo kun je een thema of onderwerp vinden waarin je het wel leuk vindt om jezelf verder te bekwamen.

Onafhankelijk freelancer

Het laatste type wat uit het onderzoek naar voren komt zijn de onafhankelijke freelancers. Onafhankelijke freelancers zijn freelancers die altijd al zelfstandig ondernemer zijn geweest en dat in de toekomst ook graag willen blijven. Ze zijn freelancer in hart en nieren. Over het algemeen hebben ze een visie over de toekomst en stemmen hun leeractiviteiten en persoonlijke ontwikkeling daarop af. Betrokkenheid en passie zijn kenmerken van de onafhankelijk freelancer.

Onafhankelijke freelancers ontwikkelen zich door zelf-reflectie, elke dag verschillende blogs, websites, podcasts en audiobooks te bekijken en beluisteren. Ze kiezen hun bronnen zorgvuldig en zijn door hun nieuwsgierigheid en creativiteit eigenlijk continu aan het leren en (door-) ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling als onafhankelijk freelancer?

Je weet wat je wilt en in welke richting je je wilt ontwikkelen. Je kiest je opdrachtgevers en opdrachten ook zorgvuldig uit. Waarschijnlijk heb je zo veel kennis dat het de moeite waard is om deze verder te verspreiden. Niet alleen online, maar ook door (gast-)lessen te geven aan hogescholen en universiteiten. En wie weet wordt je weer uitgedaagd tot verdere ontwikkeling door de vragen van de studenten.

Blijf ontwikkelen!

In welk type herken jij jezelf? Welk type je ook bent, het is het aller belangrijkst dat je je blijft ontwikkelen. Alleen dan kun je van toegevoegde waarde blijven voor je opdrachtgevers. Nu en in de toekomst.

Plaats een reactie