Wat voor een type flexwerkplek-werker ben jij (en waar moet je op letten bij de keuze voor een flexwerkplek)?

Of je nu een netwerker bent, die het liefst werkt in een bruisende omgeving,  of juist iemand die maximale productiviteit haalt uit een stille werkplek, er is altijd een ideale flexwerkplek voor jou. Uit onderzoek van Spinuzzi (2012) blijkt dat er twee verschillende typen flexwerkplek-werkers te zijn: “De Goede Partner” en “De Goede Buur”.

De Goede Partner

Het eerste type wordt ‘de goede partner’ genoemd. Dit type houdt van netwerken en samenwerken. Nooit te beroerd om een ander te helpen. Heeft iemand even hulp nodig bij het schrijven van een offerte: de goede partner staat klaar. Even een kletspraatje bij de koffie, de goede partner sluit graag aan.

De goede partner heeft ook geen moeite om hulp te vragen. Weet de goede partner niet hoe de printer werkt, dan wordt al snel een andere co-worker even aan het jasje getrokken om te helpen. Goede partners zijn vaak net gestarte of doorgroeiende freelancers, die nog bezig zijn een netwerk op te bouwen, en collega-ondernemers om zich heen te verzamelen. Flex-kantoren kunnen voor deze groep beginnende ondernemers en doorgroeiende freelancers een goede plek zijn om deze netwerken op te bouwen (Avdikos en Iliopoulou, 2019). Sparren met collega-ondernemers, gebruik maken van elkaars aanvullende competenties en netwerken kan leiden tot nieuwe klanten, nieuwe samenwerkingen en nieuwe inzichten (Spinuzzi, 2012).

De Goede Buur

De goede buur is het tweede type co-worker. De goede buur komt vooral naar flexwerkplekken om klanten te ontvangen, werken hard, geconcentreerd en het liefst in stilte aan hun eigen opdrachten. Natuurlijk willen ze graag anderen helpen, maar liever even als ze pauze hebben. Samenwerken met andere co-workers en netwerken zijn voor hen geen reden om naar een flexwerkplek te komen. Vaak is dit type co-worker een al meer gevestigde freelancer, of een kenniswerker in loondienst. Zij hebben de flexwerkplek niet nodig om een netwerk op te bouwen. Zij zien de flexwerkplek als manier om werk en privé gescheiden te houden, maken graag gebruik van de aanwezige faciliteiten.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een flexwerkplek?

Verschillende types hebben dus verschillende behoeften. Voorafgaand aan de keuze voor een specifiek flex-kantoor is het dus belangrijk je af te vragen welke behoeften je hebt. Zo kun je kiezen voor een flex-kantoor wat optimaal aansluit bij jouw behoeften. Ben je het type ‘goede partner’, dan zoek je waarschijnlijk een flexwerkplek waar sociale evenementen zijn (netwerkborrels, kennissessies, gezamenlijke lunches, etc) en gemeenschappelijke ruimtes, zoals een koffiecorner met zitje. Zo is er veel gelegenheid om je netwerk uit te breiden. Vraag de de eigenaren van de flexwerkplek naar het verloop onder de coworkers. Een hoog verloop maakt dat het lastig is een stabiel en waardevol netwerk op te bouwen. Vraag daarnaast ook naar het type flexwerkers: waarschijnlijk heb je als (startende) ondernemer meer behoefte aan andere (meer ervaren) ondernemers, en minder aan kenniswerkers die in loondienst zijn.

Ben je het type ‘goede buur’, dan zoek je waarschijnlijk een flexkantoor waar gewerkt wordt in stilte, de faciliteiten die je nodig hebt, zoals een scanner, printer, overlegruimtes, aanwezig zijn. Een verstelbaar (zit/sta) bureau, goede bureau stoel en een extra scherm zijn voor jou essentieel. Goede bereikbaarheid van de flexwerkplek, voor zowel jezelf als je klanten is belangrijk. Je komt niet werken om allerlei advies van anderen te krijgen, maar wilt geconcentreerd kunnen werken aan je opdrachten. De focus ligt op je werk af krijgen. Al kan het natuurlijk nog steeds erg prettig zijn om in de pauzes te socializen met de andere flexwerkers.

En hoe zit dat nu bij het Hanzegilde?

Freelancers en kenniswerkers bij het Hanzegilde werken graag geconcentreerd, maar maken ook tijd om te socializen. Zo vieren we graag verjaardagen met een stukje taart (en veel felicitaties in de ‘gezellig app’), lunchen we samen, en is er elk jaar een zomer BBQ en ‘start van het nieuwe jaar diner’.

We snappen het ook als je het druk hebt, en even geconcentreerd door wil werken. Je wordt dan niet gestoord, en kan ‘flink meters maken’. Doordat je 24/7 toegang hebt tot het pand met de tag, kun je altijd werken op het moment dat het beste bij jou en je werkzaamheden past.

Wil je weten of de flexwerkplek Hanzegilde bij je past? Neem contact op en kom een weekje proef-werken. Je kan dan ervaren of wij bij jou passen, en andersom komen wij erachter of jij bij ons past.