Wanneer stoppen als zzp’er?

stoppen

Er zijn vele redenen om te starten als zzp’er. Genoemde redenen zijn onder andere meer flexibiliteit, meer autonomie, meer kunnen verdienen, betere werk/privé balans. Ook geen werk in loondienst kunnen vinden wordt genoemd als reden. Ongeacht de reden om te starten, wordt iedere zzp’er vroeg of laat geconfronteerd met de vraag wanneer te stoppen. Hieronder bespreken we verschillende redenen om …

lees meer

Zijn freelancers wel ethisch?

Dilemma

In 2015 stelde media-ethicus Huub Evers dat de kwaliteit van de krant wankelde doordat freelance journalisten niet ethisch genoeg zijn. Zijn stelling was dat omdat freelance journalisten niet verbonden zijn aan een redactie ze ethische vraagstukken niet konden toetsen. Daarnaast willen freelancers vast niet negatief schrijven over hun andere opdrachtgevers. Zijn stelling is sindsdien regelmatig onderzocht en tegengesproken (zie o.a. …

lees meer

Nadelen van werken bij een flexwerkplek

zuur

Flexwerkplekken worden vaak aangeprezen met voordelen als ‘je bouwt een netwerk op’, ‘er is altijd iemand die je kan helpen’ en ‘we hebben meer faciliteiten dan je thuis hebt’. Uit onderzoek van Weigt, Marsh en Wibberly (2021) blijkt dat deze voordelen ook daadwerkelijk optreden bij werken bij een flexwerkplek. Echter, met deze voordelen komen ook een aantal nadelen. Flexwerkplek huren …

lees meer

Flexwerken: hoe kies je een locatie die bij jou past?

Het aanbrengen van een scheiding tussen werk en privé, maar ook het gebrek aan sociale contacten bij het werken vanuit huis zijn redenen voor freelancers om te gaan zoeken naar een (vaste) flexwerkplek (Merkel, 2015). Een flexwerkplek is een locatie waar een freelancer een bureau en soms ook extra kantoorfaciliteiten, zoals een printer, scanner of vergaderruimte, huurt op uur- dagelijkse-, …

lees meer

Stop met ‘desktop dining’ en start met gezamenlijk lunchen

Netwerk lunch

Het is verleidelijk om even snel aan je bureau te eten, en zo toch die ene deadline te halen. Toch is achter je bureau eten, ook wel ‘desktop dining’ genoemd, niet aan te raden. Toch: je bent niet de enige die dat doet. Maar liefst 1 op de 5 mensen luncht regelmatig achter zijn bureau. Wist je dat Nederlanders, ten …

lees meer

T.H.T.: hoe blijf je up to date als zelfstandig ondernemer

ontwikkelen

Digitalisering, robotisering en automatisering veranderen de arbeidsmarkt steeds sneller. Om opdrachten te verwerven en behouden is je vaardigheden op peil houden, jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren belangrijker dan ooit te voren. Waar je ontwikkeling als je in loondienst werkt voor je geregeld is, met verplichte cursussen en trainingen, een opleidingsbudget en tijd om de opleiding te volgen, zul …

lees meer

Waar wil je werken: Verschillende typen flexwerkplekken

coworkerspace

Steeds vaker gaan zelfstandig professionals op zoek naar een werkplek, waar ze samen met andere zelfstandig professionals kunnen werken. Deze werkplek biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om werk en privé beter te scheiden. Ook biedt de flexwerkplek je de mogelijkheid om je klanten professioneel te ontvangen, je netwerk te vergroten en te sparren met collega-ondernemers. De meeste flexwerkplekken bevinden zich in …

lees meer

HELP, Ik red het niet (meer) alleen!

stress

Het is lastig nee zeggen tegen een nieuwe opdracht. De periode waarin je nog (net) niet genoeg werk had ligt je nog vers in het geheugen. Of de aangeboden opdracht is zo interessant, of betaald zo goed dat je wel gek bent als je nee zegt. Je zegt dus ja. En als je vaak genoeg ja zegt, dan kan het …

lees meer

De positie van de zzp-er en het ondernemershuis

De lokale ondernemers website DoesburgDirect heeft de serie “Hanzetalks” gelanceerd. Een serie interviews met ondernemers over ondernemerschap, ondernemersvisie maar bijvoorbeeld ook de rol van de ondernemer in de maatschappij. Mede initiatiefnemer van Ondernemershuis Hanzegilde Jelle Koning was ook gevraagd zitting te nemen op de chesterfield en werd bevraagd over het ondernemershuis, over dé ZZP-er en de ontwikkelingen op het gebied …

lees meer

Hoe is het om te starten bij een coworkerspace?

Netwerk lunch

Als freelancer begon ik ooit op mijn zolderkamer. Ideaal, dacht ik: lekker zonder reistijd aan het werk, soms zelfs in mijn pyjama. Maar al snel bleek ik niet gemaakt voor het eenzame bestaan. Ik heb behoefte aan contact met anderen. Sociale interactie houdt me gezond en blij. Toen ik hoorde van een coworkerspace die zou openen in Doesburg, was ik …

lees meer