Hoe stop ik als zzp’er?

Steeds meer zzp’er stoppen met hun bedrijf. Vaak geen eenvoudige beslissing. Het merendeel van de voormalig zzp’ers gaat verder in loondienst. Twintig procent gaat met pensioen, en ongeveer 15% ontvangt een uitkering of komt zonder inkomen te zitten.  Dit blijkt uit onderzoek door de KvK gepubliceerd op zipconomy.

Stoppen als zzp’er is niet alleen maar stoppen met nieuwe opdrachten aannemen, en starten in loondienst. Het bedrijf sluiten kent een aantal stappen. Het is verstandig deze door te spreken met je (financieel) adviseur voordat je ze gaat uitvoeren. Nadenken over de wijze waarop je stopt kan je veel geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan wel of niet in aanmerking komen voor zelfstandigen aftrek en als er geld overblijft of je dat dit jaar of volgend jaar als inkomen wilt zien.

Afmelden bij instanties

Om te stoppen als ondernemer moet je je laten uitschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Via deze link kan je jouw bedrijf uitschrijven uit het Handelsregister. De KvK geef je uitschrijving door aan de belastingdienst. Je wordt dan ook daar uitgeschreven. Soms kan het even duren voordat je uitschrijving administratief is verwerkt. Tot die tijd moet je richting de belastingdienst aan al je verplichtingen voldoen. Dus de btw-aangifte zal gewoon ingevuld moeten worden.

Als je uitschrijving als ondernemer is verwerkt, krijg je van de belastingdienst een brief met het verzoek je laatste btw-aangifte te doen. Zodra je die hebt gedaan, ontvang je een definitieve bevestiging van uitschrijving als ondernemer voor de btw. Aansluitend kun je de administratie van je bedrijf afronden. Bewaar alles nog goed, want je hebt het nodig voor de belastingaangifte van dat jaar. En natuurlijk blijft de bewaarplicht bestaan. Bewaar de administratie dus goed en minstens 7 jaar.

Afmelden bij andere organisaties

Als je bent uitgeschreven bij de KvK en de belastingdienst, dan kun je je afmelden bij andere organisaties. Je arbeidsongeschiktheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunnen worden opgezet; je lidmaatschap van de branchevereniging en/of beroepsorganisatie kan heroverwogen worden. Immers, misschien wil je hier wel lid van blijven. Vergeet ook niet eventuele abonnementen, zoals de website, doorlopende advertenties, netwerkorganisaties, en natuurlijk de bankrekening op te heffen.

Niet alles zal per direct stopgezet kunnen worden. Zeker lease en verzekeringen zijn meestal niet direct opzegbaar, maar pas na de afgesproken periode. En natuurlijk moet je de eventuele lening bij leveranciers en/of bank gewoon aflossen. Lukt dat niet in één keer, bespreek dit dan snel en transparant. Vaak zijn er wel afspraken te maken over de afbetaling.

Tot slot

Het stoppen met je bedrijf is geen schande. Het is gewoon een besluit, wat de reden ook is. Te lang doorgaan met iets wat je niet leuk vindt of met iets wat nooit rendabel wordt kan enorme consequenties hebben. Het is misschien een droom die uiteen spat maar kan ook een enorme opluchting zijn. Een echte ondernemer neemt zelf het besluit en laat het niet door anderen nemen.

En natuurlijk blijf je ook als voormalig zzp’er van harte welkom bij Ondernemershuis Hanzegilde. Jouw ervaringen kunnen weer leermomenten zijn voor (aankomende) ondernemers.

 

 

 

Plaats een reactie