Wanneer stoppen als zzp’er?

Er zijn vele redenen om te starten als zzp’er. Genoemde redenen zijn onder andere meer flexibiliteit, meer autonomie, meer kunnen verdienen, betere werk/privé balans. Ook geen werk in loondienst kunnen vinden wordt genoemd als reden.

Ongeacht de reden om te starten, wordt iedere zzp’er vroeg of laat geconfronteerd met de vraag wanneer te stoppen. Hieronder bespreken we verschillende redenen om te overwegen te stoppen.

Geen winst

Een belangrijke reden om te stoppen als zzp’er is het niet maken van voldoende winst om rond te komen. Als zzp’er ben je afhankelijk van opdrachten. Als deze er niet voldoende zijn, of onvoldoende opbrengen, dan is doorgaan op een gegeven moment geen optie meer.

Natuurlijk zul je niet gelijk vanaf de start veel verdienen. Een opbouwperiode is heel normaal. Daarnaast zul je als zzp’er, net als ieder bedrijf, goede en slechte tijden kennen. Wat dat betreft is het opbouwen van een buffer in goede tijden, om rond te kunnen komen in slechtere tijden een goed idee. Volgens het FNVZZP is een buffer van 3-5 maanden geen overbodige luxe.

Wist je dat je veel stress kunt krijgen als je te weinig opdrachten en/of omzet binnenhaalt? Hierdoor loop je ook nog eens het risico ziek te worden.

Te weinig winst maken kent verschillende oorzaken. Zo kan je dienst onvoldoende aansluiten bij de marktvraag, je te onbekend zijn bij potentiële opdrachtgevers, of niet vaardig genoeg in het binnenhalen van de opdracht. Voordat je stopt als ondernemer vanwege te weinig winst, is het zinvol eerst te kijken naar de oorzaak ervan. Dit kun je alleen doen, maar een vriend of zakenrelatie die kritisch met je meedenkt en kijkt biedt vaak nieuwe perspectieven en inzichten.

Schulden

Een tweede reden om te stoppen als zzp’er zijn schulden. Als zzp’er ben je persoonlijk aansprakelijk bij schulden. Het is dus belangrijk tijdig te stoppen en je schulden af te betalen. Als je wacht tot je failliet verklaard wordt, dan zal de curator alles verkopen wat niet tot je eerste levensbehoeften behoord, zoals bijvoorbeeld je auto en inboedel van het huis (ABNAmro, 2020).

De KvK helpt zzp’ers bij geldzorgen. Of deze nu komen door een te lage omzet, of door schulden. Hun belangrijkste advies: zoek tijdig hulp!

Ondernemen is niet echt je ding

Ondernemen vraagt veel van je. Niet alleen moet je goed zijn in je vak, je moet daarnaast ondernemersvaardigheden bezitten, zoals boekhoudkundige vaardigheden; marketingvaardigheden; planningsvaardigheden; etc. Niet iedere professional wil een Zelfstandig Professional zijn. Soms kom je daar pas achter als je bent begonnen. Het is geen schande te stoppen als zzp’er, als ondernemen niet zo goed bij je past als werken in loondienst.

Pensioen

Ook zzp’ers gaan met pensioen. Ondanks dat hun pensioengerechtigde leeftijd niet vast staat, willen de meesten vroeger of later toch wel stoppen met hun werkzaamheden.

Door vroeg na te denken over wanneer je met pensioen wilt, kun je tijdig maatregelen nemen zodat je ook na je pensioen kunt rondkomen. En vind je tegen die tijd je werk toch nog zo leuk dat je niet wilt stoppen? Nou, dan werk je toch gewoon door!

Arbeidsongeschikt

Arbeidsongeschikt. Het kan iedereen overkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoewel een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering is een must voor iedere zzp’er, heeft vier op de vijf dit (nog) niet. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur, overweeg dan eens een kijkje te nemen bij het broodfonds. Hiermee ben je verzekerd van inkomsten op het moment dat je gezondheid te wensen overlaat en heb je tijd om na te denken over de volgende stap.

Het devies is je gezondheid op te offeren voor je bedrijf. Je gezondheid moet belangrijker dan je opdrachtgevers zijn. Als het werk te zwaar wordt, of je door gezondheidsproblemen niet in staat bent het nog langer uit te voeren op de manier zoals je altijd deed, dan is stoppen heel reeel. Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kun je soms met aanpassingen in je werk, je werktijd of de hulpmiddelen die je gebruikt nog lang met veel plezier doorwerken. Het is daarom aan te raden een arbeidsdeskundige een onderzoek te laten uitvoeren en met je mee te laten denken.

Hoewel gezondheid niet maakbaar is, kun je veel doen om je gezondheid op peil te houden of te verbeteren. Hier vind je vijf tips om je vitaliteit te verbeteren.

 

Keuze niet eenvoudig

Stoppen of doorgaan: de keuze is niet makkelijk. Soms zijn je verstand en je gevoel het niet met elkaar eens. Vaak is de situatie niet eenduidig. Zo verdien je misschien niet veel, maar wel net genoeg om rond te komen. Of heb je er veel tijd en energie in gestoken. Om dat nu allemaal op te geven is ook zo wat. Of je hebt je hele leven gedroomd van ondernemen, en hoewel het tegenvalt is stoppen nu ook zo wat. Of je wilt je klanten niet in de steek laten. Door niet alleen naar het hier en nu, maar ook naar de toekomst te kijken, wordt het soms makkelijker om te beslissen welke keuze het beste bij je past. En natuurlijk ben je altijd welkom bij Ondernemershuis Hanzegilde om eens te sparren.

Plaats een reactie