Freelancen is steeds populairder aan het worden. Redenen om te starten als freelancer zijn onder andere meer autonomie, een betere werk/privé balans en werk doen wat je leuk vindt. Echter, naast voordelen kent freelancen ook een aantal risico’s. Hieronder bespreken we zes van deze risico’s en hoe ze kunnen worden ondervangen.
Inkomensonzekerheid
Een van de grootste risico’s is dat je geen zekerheid hebt over je inkomen. Waar je in loondienst elke maand hetzelfde inkomen hebt, is dat bij freelancers niet het geval. Doordat je de ene week meer en de andere week minder opdrachten hebt, heb je als freelancer elke maand een andere omzet, en daarmee een ander inkomen.
“Ik lig wel eens wakker in weken dat ik geen werk heb en dus geen inkomen” (freelance ondernemer, 34 jaar)
Om deze onzekerheid te verminderen, kun je een ‘bufferpot’ bij elkaar sparen voor slechte tijden. In goede tijden vul je deze buffer aan. In slechtere tijden, met minder omzet, vul je je inkomen aan uit de bufferpot. Zo kun je jezelf toch maandelijks eenzelfde inkomen uitkeren. Lukt het bij elkaar sparen van een ‘bufferpot’ niet van je huidige opdrachten, dan kun je door ander bronnen van inkomen te zoeken je inkomen verhogen. Bijvoorbeeld door klanten te zoeken die wel voldoende betalen, of een hoger tarief verwerven bijvoorbeeld door bijscholing. Ook loont het de moeite om tijd te maken voor het opbouwen van een netwerk van klanten.
Ziekte of arbeidsongeschiktheid
Natuurlijk hoop je dat het je niet gebeurd, maar soms worden freelancers ook kort of langdurig arbeidsongeschikt. Heb je dan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan heb je op dat moment ook geen inkomen. Je zult dan moeten leven van je ‘bufferpotje’. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus aan te raden. De overheid vindt het zelfs zo belangrijk dat ze aan het uitzoeken zijn of dit in de toekomst verplicht kan worden.
Gelukkig kun je zelf ook wel aan preventie doen door op tijd je rust te nemen en voldoende te bewegen. En denk ook aan een goede (en veilige) werkplek! Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in vele vormen. Oriënteer je dus goed, om die verzekering te kiezen die het beste bij jou en jouw situatie past.
Onvoldoende gebruik van vaardigheden
Als freelancer heb je de opdrachten niet altijd voor het kiezen. Soms werk je hierdoor aan projecten die niet optimaal bij je vaardigheden passen. Hierdoor kan het gebeuren dat je vaardigheden onderbenut raken en je daardoor minder betaald krijgt bijvoorbeeld. Of dat je simpelweg het werk niet leuk of te weinig uitdagend vindt.
“Het is zo frustrerend om aan projecten te werken die niet bij mijn vaardigheden passen. Het voelt dan echt alsof ik mijn tijd verspil. Ik blijf daarom zoeken naar projecten die bij mijn vaardigheden passen, en mezelf te blijven ontwikkelen zodat ik meer kansen krijg.” (freelancer, 45 jaar)
Om onderbenutting van je vaardigheden te voorkomen, is het belangrijk niet elke opdracht zomaar te accepteren waar je voor gevraagd wordt. Kijk ook goed of de opdracht voldoende aansluit bij vaardigheden die je hebt, en misschien zelfs bij vaardigheden die je nog verder wilt ontwikkelen. Word je nog niet gevraagd voor projecten die aansluiten bij wat je kan of wil, dan kan het behalen van een gevraagd certificaat, het volgen van een specifieke cursus op opleiding helpen hiervoor wel in aanmerking te komen. Je kunt dat bewijzen dat je de vaardigheden hebt en als je geslaagd bent dit delen met je netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIN.
Eenzaamheid
Als freelancer heb je geen collega’s, dat is immers het karakter van de “eenpitter”. Ook werken veel freelancers vanuit huis. Hierdoor heb je minder laagdrempelig contact met anderen. Dit kan leiden tot eenzaamheid. Door er zelf op uit te gaan, bijvoorbeeld naar netwerkbijeenkomsten, een intervisiegroep met collega-freelancers op te richten, deel te nemen aan branchebijeenkomsten of gezellig bij ons (of een ander flexkantoor) te komen werken doorbreek je de eenzaamheid en de sleur, waar je in terecht kan komen als je enkel vanuit huis werkt.
Administratie
Als freelancer ben je goed in je werk. Echter, de meeste freelancers zijn geen boekhouder, accountant of administrateur. Toch heb je als freelancer wel te maken met administratieve taken. Belanden bij jou bonnetjes ook altijd in een schoenendoos, vergeet je facturen te versturen of heb je gewoonweg geen tijd om ze te versturen? Automatiseer je administratie dan zo veel mogelijk, of neem iemand aan om je te helpen, of nog simpeler: huur iemand in als freelancer.
“Soms voelt het alsof ik meer tijd besteed aan administratie dan aan mijn eigenlijke werk.” (freelancer, 29 jaar)
Zelfdiscipline
Als freelancer ben je je eigen baas. Hierdoor kan het gebeuren (zeker als je vanuit huis werkt) dat je afgeleid wordt door bijvoorbeeld social media of huishoudelijke taken. Om dit te voorkomen, kun je je richten op het stellen van duidelijke doelen, het opstellen van een dagschema en het afbakenen van werktijden.
“Het is makkelijk om afgeleid te raken als je thuis werkt, dus ik maak altijd een dagplanning en probeer me daaraan te houden. Helaas lukt dat toch nog regelmatig niet zo goed.” (freelancer, 53 jaar)
Heb je vragen over hoe te starten als freelancer, hoe nieuwe opdrachten te vinden, wil je graag echt aan de slag (in plaats van blogjes als deze te lezen), ben je op zoek naar gezelschap? Je bent van harte welkom bij Ondernemershuis Hanzegilde!